Håper denne vinteren ikke blir like ekstrem

På Bjåen, øverst i Setesdal, har de fastboende aldri før hatt kortere sommer.

Vinteren har satt seg øverst i Setesdal. Fastboende på Bjåen håper årets sesong ikke blir som den forrige. Den var preget av storm og rekordstore snømengder. Og snøen lå til juli.

– Vi har aldri hatt en kortere sommer her. Det er rekord, sier Sondov Bjåen.

I løpet av sine snart 70 år i den lille grenda Bjåen, på grensa mellom Aust-Agder og Telemark, har han nok en gang opplevd noe spesielt.

I slutten av juni tok han sin siste skitur for sesongen, men snøen kom tilbake tidlig. I starten av november kunne han spenne på seg skiene igjen.

– Det er helt spesielt. Jeg synes det ikke er lenge siden jeg la vekk snøskuffa, men nå har jeg tatt den fram igjen. Det har allerede kommet 60 til 70 centimeter, sier Bjåen og forteller at snøen kom en måned seinere i fjor.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Snøstorm og uvær har preget mange fjellområdet i landet vårt den siste uka. 
På det lille tettstedet Bjåen, øverst i Setesdal, på grensen til Telemark, har de 17 beboerne vært mer eller mindre innesnødd en uke nå.

I Lørdagsrevyen den 17. januar fikk vi se hvordan livet til innbyggerne var under ekstremværet. I reportasjen møter du blant andre Sondov Bjåen, som her måker snø.

Ekstrem vinter

Sondov Bjåen er eier av turisthytta. Han er en av 15 fastboende og er følger spent med hver gang de voldsomme naturkreftene slår til i fjellet.

Det er ikke lenge siden Bjåen fikk oppmerksomhet sist. Ekstremværet i januar isolerte alle beboerne. Rekordstore mengder snø førte til at de var uten strøm, mobildekning og veier i over en uke.

Selv melkebonden fikk problemer i snøkaoset. Tankbilen som skulle hente melken sto værfast og bonden måtte tømme ut over 4000 liter.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Håper på mindre snø

Det tok mange måneder før snøen forsvant.

– På St. sankthansaften var det halvannen meter med snø på plenen min, sier gårdbruker Ragnhild Bjåen som igjen har fått snø på plenen sin.

– Vi rakk nesten ikke legge bort skiene i år, sier hun.

Hun er glad i snø og vær, men innrømmer at fjorårets vinter satt en støkk i henne. Nå krysser hun fingrene for at neste vinter blir litt mindre ekstrem.

– Det hadde i alle fall vært greit å ikke bli innesnødd så ofte, smiler hun.