Hopp til innhold

Håper App skal redde liv

En ny norsk App kan revolusjonere hverdagen for folk med diabetes. I kveld vant Appen den nasjonale Ehelseprisen.

SmartCare Trygghetsalarm

I sommer ble trygghetsalarmen DiabetesGuard lansert i Norge. I desember skal appen lanseres i USA. Tjenesten styres fra en app til en smarttelefon som kobles opp mot en 24 timers døgnbemannet overvåkingstjeneste.

Foto: Smartcare

Kristiansanderen Annette Skeie Jakobsen vil, ved hjelp av en applikasjon for smarttelefoner, revolusjonere hverdagen for hundretusener av nordmenn som lever med diabetes.

Hun har lansert trygghetsalarmen kalt DiabetesGuard, en helseapplikasjon som i kveld vant den nasjonale Ehelseprisen.

Den tidligere sykepleieren våger å tenke stort. I 2005 startet hun Livsglede for eldre som nå har 130 avdelinger rundt om i landet.

Fikk ideen da mannen ble syk

For to år siden fikk mannen hennes diabetes type 1, og det var sånn hun kom på ideen om en trygghetsapplikasjon for diabetikere.

– I Norge er det 250 000 som lever med diabetes. Forskning viser at to av tre med diabetes lever med en frykt for å få føling.

– Føling er veldig alvorlig om blodsukkeret blir for lavt, og det som skjer med folk som har opplevd en kraftig føling når de har vært alene, er at de får angst for å komme i samme situasjon igjen.

– Den angsten kjenner også pårørende på. Det vet jeg, for jeg er selv pårørende, sier Skeie Jakobsen.

I sommer ble DiabetesGuard lansert. Mye hard jobbing og flere priser seinere er helse-Norge virkelig i ferd med å legge merke til produktet. I kveld vant hun og firmaet hennes SmartCare også den gjeve Ehelseprisen.

– En drøm

– Det er så sinnssykt stort! Dette er en drøm for oss. E-resept som apotekene bruker til å sende elektroniske resepter mellom leger og apoteker vant i fjor, og prisen henger veldig høyt.

– Da de leste opp begrunnelsen og sa at vinneren utpekte seg stort, trodde jeg ikke det var oss. Men så sa de at det var en veldig enkelt og kreativ idé som ville redde liv, og da tenkte jeg bare «herregud!». Å få denne prisen som troner høyest av alle priser i Norge innen helse er utrolig gøy. Det betyr så mye for oss, sier Skeie Jakobsen.

Annette Skeie Jakobsen

Annette Skeie Jakobsen hadde allerede vunnet flere priser for sin applikasjon som skal gi en tryggere hverdag for folk med diabetes. Her med IT-prisen Rosings Kreativitetspris. Hun har også vunnet Smartprisen, som deles ut av Norsk sykepleieforbund, KS og Spekter. I kveld stakk hun av med Ehelseprisen.

Foto: Mairi MacDonald / NRK

Appen er utviklet i samarbeid med blant andre 60 pasienter, Sørlandet sykehus og Sørlandsparken legesenter.

15 år gamle Sahra Ødegård Blom er en av 250 000 nordmenn som lever med diabetes. Hennes far, Arne Blom, sier familiens hverdag er blitt tryggere med DiabetesGuard.

– Den gir en større trygghet. Vi kan stikke på jobb og likevel vet vi at hun kommer seg opp, at hun har slått av vekkerklokka og er i gang med dagen. Hvis ikke kunne vi ikke være sikre på om hun lå hjemme og hadde føling og ikke kom seg på skolen som hun skulle, sier Blom.

Lanseres i USA

I desember skal diabetesGuard lanseres i USA. Og Skeie Jakobsen tenker store tanker for Kristiansandsfirmaet.

– Da de fikk høre om denne tjenesten sa de at dette må bare ut på markedet. Det er så mange som har behov for det og USA er kanskje det landet i verden med størst forekomst av diabetes 2.

– Jeg tenker at dette er en tjeneste mange vil ha glede av og som vil redde mange liv. Det gleder meg veldig, sier Skeie Jakobsen.