NRK Meny
Normal

Håper å finne uåpnede Amundsen-brev

To sørlendinger er med på laget når en norsk ekspedisjon om få uker skal ta seg gjennom Nordvestpassasjen i Amundsens fotspor.

Gjennom nordvestpassasjen i Amundsens fotspor

To sørlendinger er med på laget når en norsk ekspedisjon om få uker skal ta seg gjennom Nordvestpassasjen i Amundsens fotspor.

Vegard Ulvang studerer fangstredskaper fra Nordvestpassasjen på Kulturhistorisk museum.

Mandag var han og to sørlandske polfarere på oppdagelsestur på museer og arkiver før den store turen i Amundsens fotspor i april.

80 mil på sjøis

– Nå skal vi seile på den islagte Nordvestpassasjen. Det var der inuittene lærte Amundsen hvordan han skulle kle seg og reise til Sørpolen, sier Ulvang.

Og det er med ski og seil de skal ta seg frem på sjøisen de 80 milene der Amundsen seilte sin skute Gjøa tidlig på 1900-tallet.

Treningen har foregått i Varanger, men i dag skulle den historiske delen av turen kartlegges nærmere.

Nordvestpassasjen

Dette er ruta sørlendingene skal følge – denne gang på is.

Kan støte på isbjørn

Polarforsker ved Norsk Polarinstitutt, Harald Dag Jølle fra Farsund, er også med på turen, og drømmen hans er å finne uåpnede brev som Amundsen kan ha etterlatt på en av de mange vardene langs ruta.

– Vi har som mål å komme opp så langt nord vi klarer på denne kysten. Da kan det tenkes at vi finner en varde, og at det ligger noe der som ikke er funnet tidligere. Det hadde vært morsomt, sier Jølle.

De gamle dagbøkene til Amundsen blir med i sekken på turen som også blir en historisk reise i kjølvannet av Gjøa.

Men ekspedisjonen blir ikke helt ufarlig, ifølge Jan Fasting, som også deltar.

– Det er isbjørn i området, og det er lite åpent vann og dermed lite sel. Så dersom vi støter på isbjørn, så er den nok sulten. Hvis vi først har seil i lufta, så klarer vi nok å seile fra bjørnen.