Hansa Borg kjøper seg inn i Nøgne Ø

Hansa Borg Bryggerier kjøper 54,44 prosent av aksjene i bryggeriet Nøgne Ø. De lover at Grimstad-bryggeriet fortsatt skal bestå som eget selskap.

Juleøl fra Nøgne Ø

Nøgne Ø ble startet i 2002. I 2012 hadde Nøgne Ø en omsetning på 37,7 millioner kroner, og et driftsresultat på 9,5 millioner kroner. Nå blir over halvparten av aksjene i Grimstadbryggeriet kjøpt av Hansa Borg.

Foto: Åse Røysland / NRK

– Nøgne Ø startet i en garasje, og vi har vokst til å bli en nasjonal merkevare. Gründerånden og den kompromissløse kjærligheten til ølbryggingen vil bestå. Men etter hvert som vi har vokst, har vi sett behovet for å få inn økt kompetanse og sterkere muskler knyttet til salg og distribusjon, sier daglig leder Tore Nybø og sjefsbrygger Kjetil Jikiun i en pressemelding.

Kjetil Jikiun, Lars A. M, Tore Nybø

Sjefsbrygger ved Nøgne Ø, Kjetil Jikiun, administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, Lars A. Midtgaard og daglig leder Nøgne Ø, Tore Nybø.

Foto: Nøgne Ø
Nøgne Ø

Fra Nøgne Ø sine bryggerilokaler i Grimstad.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Nøgne Ø ble startet i 2002. I 2012 hadde Nøgne Ø en omsetning på 37,7 millioner kroner, og et driftsresultat på 9,5 millioner kroner.

LES: Beste bryggeri

LES: Her velsignar presten ølet

LES: Amerikanerne elsker Grimstad-øl

– Et eventyr

Nybø og Jikiun forblir aksjonærer i selskapet når Hansa Borg kommer inn på eiersiden. De skal også fortsette i sine stillinger i Nøgne Ø.

Hansa Borg er er den største norskeide drikkevareleverandør i Norge. De omtaler Grimstadbryggeriet som et eventyr i norsk bryggeribransje.

– Vi har fulgt Nøgne Ø nøye i mange år. Ikke bare er de blitt en betydelig arbeidsplass i sitt lokalmiljø, men de har også skapt økt interesse for norsk øl både i Norge og utlandet. Når vi nå kommer inn på eiersiden, skal ikke gründerånden bare bestå, men videreutvikles. Vi skal sørge for at selskapet får vokse videre på sine egne premisser, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg.

LES: Årets porter er fra Grimstad

LES: Nøgne Ø har årets beste juleøl

Ukjent pris

Det er ikke kjent hvor mye Hansa Borg måtte ut med for aksjene i Nøgne Ø. Avtalen forutsetter at Konkurransetilsynet godkjenner aksjehandelen.

Dagens fire største eiere i Nøgne Ø blir alle med på eiersiden videre. Anne Hestness Trommestad, som gjennom selskapet Aht Invest har vært største aksjonær med 37,5 prosent, får en eierandel på 9,9 prosent.

Ingen av partene være uttale seg til media før en pressekonferanse klokken 11.30.

Video Prest Velsigner bryggeri

Prest velsigner bryggeri