NRK Meny
Normal

Håndvaskrutiner førte til færre syke barn

Gode rutiner for håndhygiene gir lavere sykefravær blant barn i barnehager. I Taremareskogen barnehage merker man forskjell etter innføring av håndvask om morgenen.

Håndvask i Taremareskogen barn

Barna i Taremareskogen barnehage på Flekkerøy i Kristiansand vasker hendene hver morgen når de ankommer barnehagen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Barna i Taremareskogen barnehage i Kristiansand vet godt hva de skal gjøre om morgenen og hvorfor det er viktig.

– Vi må ikke ta på noen før vi har vasket hendene, for da kan de bli syke, sier en jente.

– Vi må ta på såpe og skrubbe hendene godt slik at vi ikke får bakterier på oss og på andre, forteller en annen.

– Mer beskyttet

De barnehageansatte merker at det er mindre sykefravær blant barna etter at de innførte regelen om at alle må vaske hendene når de kommer til barnehagen om morgenen.

Håndvask i Taremareskogen barnehage

Håndvask er blitt en rutine for barna.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Vi mener selv at barna er mer friske og at vi er mer beskyttet mot både omgangssyke og influensa, sier enhetsleder Solveig Voie.

– Vi merker at alle blir mer oppmerksom på håndhygiene. Noen ganger følger foreldrene barna inn for å vaske seg, noen ganger gjør personalet det, men ofte går barna inn og vasker seg helt på egenhånd, sier hun.

– Enkelt og effektivt

Smittevernoverlege Siri Johanne Boye på Sørlandet sykehus er glad for at barnehagen er nøye med håndvasken.

– Det er naturlig at færre er syke når håndhygienen er god, sier hun, og berømmer det enkle tiltaket.

– Hvis man vasker seg på hendene etter toalettbesøk og før man skal spise, så hindrer man i langt større grad de vanligste mage-, tarm og influensavirusene i å spre seg, både hjemme og i samfunnet ellers, sier Boye.

Vasker i 30 sekunder

Sykehuset markerer i dag Verdens håndhygienedag ved å minne om at håndhygiene er en enkel og effektiv måte å stanse bakterier på.

Overlege Viggo Lütcherath på Sørlandet sykehus sier det er viktig for alle med god håndhygiene. På sykehuset kan det være fare for liv dersom håndvasken droppes.

– Hvis du tar med deg en bakterie inn på sykehuset kan en det få alvorlige konsekvenser for en pasient som kanskje er ekstra mottakelig for en sykdom.

Han demonstrerer hvordan håndvaskrutinene for legene på sykehuset er, og vasker godt på alle fingre og lar såpa virke i minst 30 sekunder før han skyller av og tørker godt.

– Det er veldig lurt slik at såpa får tid til å virke slik den skal, sier Lütcherath.

Nett-TV:

Nye rutiner for å vaske hender før man kommer inn i barnehagen, har resultert i mindre sykefravær. Ved Taremareskogen barnehage i Kristiansand merkes de nye håndvaskreglene.