NRK Meny
Normal

– Ikke vært så moro siden 1980!

ØIF Arendal skriver sørlandsk håndball-historie. Vipers Kristiansand satte publikumsrekord i februar. Og i helgen tok Grane og KIF nye steg mot toppen. Sørlandshåndballen har aldri stått sterkere.

Sørlandet har sin første storhetstid i håndball etter KIFs cuptriumf i 1980.

– Det er lenge siden det var så moro å være håndballsupporter på Sørlandet, sier tidligere KIF-profil, med nærmere 100 landskamper, Tore B. Johannessen.

I rekkene bak landsdelens flaggskip, ØIF Arendal og Vipers Kristiansand, skjer nemlig saker og ting.

Tore B. Johannessen

FØLGER MED: – Det jobbes bra i yngre årsklasser på herresiden i Kristiansand, sier håndball-veteran Tore B. Johannessen.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Det går èn vei. Det går opp.

Granes damelag sikret lørdag billett til førstedivisjon. Søndag gjorde herrelaget til Kristiansand IF (KIF) det samme.

I en boom

Og det skjer etter en smått utrolig sørlandsvinter på håndballparketten. ØIF Arendal kjemper i disse dager om en trippeltriumf i herrenes eliteserie (cupgull, seriegull - og kanskje seier i sluttspillet), mens Kristiansand Vipers holder stabilt eliteserienivå og trakk over 2000 pulikummere til Aquarama mot Larvik i februar.

KIF-veteran Tore B. Johannessen er ikke i tvil:

– Vi er inne i en boom. Det er supert at vi får et lag opp i førstedivisjon på herresiden igjen i Kristiansand. Det gror godt, mange jobber bra, og Øiestads suksess inspirerer ekstra til å satse, sier Johannessen til Nrk.no.

Med fire sørlandslag i de to øverste divisjonene er grunnlaget lagt for at klubbene kan trekke veksler på hverandre, tror Johannessen.

– Med et stabilt KIF i førstedivisjon kan vi håpe på vekselvirkninger med ØIF. Det samme gjelder på damesiden mellom Grane og Vipers. Trenere kan inspirere hverandre og talentene kan utnyttes enda bedre, sier Johannessen.

KIF rykker opp i eliteserien. Så får vi et skikkelige lokalderby Kristiansand-Arendal på Sørlandet

Preben Nilsen, KIF-trener

Drømmer om derby

KIF-trener Preben Nilsen er enig. Samarbeid over fylkesgrensa rykker nærmere når det bare er èn etasje opp til eliten.

– Sist gang vi var i førstedivisjon hadde vi et bra samarbeid med ØIF. Et par av våre gikk til dem, vi leide inn spillere tilbake. Det er bare positivt at det nå er så mange lag i toppen på Sørlandet.

Og Nilsen har drømmen klar:

– KIF rykker opp i eliteserien. Så får vi et skikkelige lokalderby Kristiansand-Arendal på Sørlandet!

Etter at Tore B. Johannessen tok cupgull med KIF i 1980, og fikk sine 96 landskamper, skulle det gå over 30 år før landsdelen igjen markerte seg tungt innen håndball.

– For oss som følger håndball er det veldig lenge siden det var så gøy som det er akkurat nå. Da må du tilbake til tiden da vi holdt på. Men det er jo en mannsalder siden!