NRK Meny
Normal

Møt brannhelten

Med fare for eget liv reddet han fem mennesker ut av Myklebostad pleiehjem.

Håkon Aune

Natt til onsdag reddet Håkon Aune fem personer da Myklebostad pleiehjem brant ned til grunnen.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Natt til onsdag reddet Håkon Aune fem personer da Myklebostad pleiehjem brant ned til grunnen.

I dag var han tilbake ved de nedbrente ruinene av det som var familiens livsverk.

NETT-RADIO: HØR HELTENS HISTORIE HER

- Jeg hørte brannklokka litt borte i ganga og trodde det var en dårlig drøm. Da jeg forsto at det var brannalarmen tok jeg det med ro, for jeg trodde bare den var utløst av at en av beboerne hadde tatt en røyk og hadde glemt å slukke den, sier Aune.

Video nsps_upload_2008_11_20_18_32_16_1563.jpg

Se video: Tilbake etter brannen på Myklebostad pleiehjem

Når brannalarmen går pleier det å være falsk alarm, og Aune kjente ingen røyklukt i ganga han sov i. Da han kom opp i trappa kjente han imidlertid røyklukta.

- Da jeg åpnet døra til han som bor lengst øst her, så skjønte jeg at dette går filleveien, for jeg hørte at han lå og hikstet og prøvde å puste, sier Aune.

Møtte en vegg av flammer

Det var i firetiden natt til i går at Håkon Aune innså at marerittet han var i ferd med å gjennomleve ikke var en drøm. Da han tok seg inn på rommet til beboeren, møtte han en vegg av flammer, røyk og varme. Aune løp raskt ut på ganga igjen hvor han fikk på seg røykdykkerutstyr og hentet et brannslukningsapparat. Med dette fikk han slukket flammene som herjet inne på rommet, og nådde til slutt frem til beboeren i 60-årene.

- Da jeg trakk ham ut i lyset så jeg at han var neste død. Han var oppbrent og klærne hadde smeltet. Jeg fikk han ut på ganga og hentet et håndklede med kaldt vann.

Brannen spredte seg raskt

Sammen med foreldrene, begynte Aune kampen for å få ut de andre fem beboerne av flammehavet. Deretter tok de fatt på brannslanger og det som var av tilgjengelig utstyr for å slukke brannen. Kort tid etter kom brannvesenet til stedet med rundt 30 mann.

Den brannskadde beboeren ble hentet med ambulansehelikopter og flydd til Kristiansand, mens de andre beboerne ble tatt hånd om av Birkenes kommune. Hunden og katten til Aune klarte de ikke å berge. Begge ble tatt av flammene, som raskt spredte seg gjennom bygget.

Den gamle, hvite trebygningen var fullstendig overtent da brannvesenet kom, og stod ikke til å redde, men Aune skryter av hjelpen de fikk på stedet.

- Jeg er glad for at alle kom seg ut og at brannfolkene kom så fort. Det skal de ha, brannmannskapene i de forskjellige kommunene rundt her, det var veldig kort resonstid og proft, sier Aune.

Kunne gått mye verre

Ole-Gustav Henriksen

Lensmann i Birkenes, Ole-Gustav Henriksen, berømmer Håkon Aunes innsats.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

I går kveld kom beskjeden om at den brannskadde beboeren døde av skadene han pådro seg. Likevel er lensmannen i Birkenes, Ole-Gustav Henriksen tydelig på at det hele kunne ha gått så mye, mye verre, dersom ikke Håkon Aune hadde reagert som han gjorde.

- Han gjorde en kjempeinnsats og det er ikke tvil om at han reddet liv. Det kunne gått mye, mye verre om ikke han hadde vist den handlekraft han gjorde.

I dag har politet foretatt de første tekniske undersøkelsene i brannruinene. Men fortsatt er det for tidlig å si noe om årsaken til brannen, ifølge Henriksen.

- Nei, vi vet ikke hvordan brannen startet. Det blir bare antakelser og det vil jeg ikke begi meg ut på.