Hopp til innhold

Fem komfyrbranner per dag: – En tenker ofte at dette er bare noe som skjer med andre

Halvparten av alle branner i Norge starter på komfyren. For tre uker siden var det full utrykning hjem til Ida Fredrikke Vågane i Vennesla.

Ida Fredrikke Vågane

SKUMMELT: Ida Fredrikke Vågane fra Vennesla fikk seg en skikkelig støkk da kjelen med poteter tok fyr.

Foto: Siv kristin Sællmann / NRK

Vågane var godt i gang med med middagen da det holdt på å gå skikkelig galt.

– Jeg hadde satt på en kjele med poteter på komfyren og så la jeg meg på sofaen for å se på en serie. Det luktet etterhvert litt røyk, men jeg tenkte bare det var naboen. Jeg fortsatte å se på skjermen, men så tok det ikke lang tid før hele leiligheten var full av røyk, sier hun.

Økning på 50 prosent

I Agder hadde brannvesenet over 140 farlige komfyrhendelser, noe som er en økning på over 50 prosent sammenlignet med året før.

– Dette har vært hendelser med tørrkoking og hvor brannen har spredt seg utenfor gryten, opplyser Helena Andersson som er branninspektør hos Kristiansandsregionen brann og redning IKS.

Branninspektør, Rune Langbraaten sier folk er for sløve.

Runge Langbraaten og Erlend Wessman

FORT GJORT: Rune Langbraaten og Erlend Wessman forteller at det ikke er mye som skal til før en komfyrbrann kan spre seg videre og skape alvorlige situasjoner.

Foto: Pernille Brennemo

– Det virker ikke som om folk lærer helt, vi er for sløve og vi ser ikke helt alvorligheten i det, sier han.

Tall hentet fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, viser også at det har vært en økning på landsbasis i antall branner som starter på kjøkkenet.

Gjelder alle sammen

Langbraaten forteller at komfyrbrann er noe som skjer like mye hos den yngre generasjonen som hos de eldre.

– Mange tenker at dette skjer hos eldre som glemmer at de har satt på en gryte med poteter, men det er faktisk like mye de unge. Det er jo veldig typisk at en kommer hjem fra byen og setter på en pizza og glemmer det bort. Dette er noe vi har sett mye av, sier han.

Komfyrbrann

KOMFYRBRANN: Vågane forteller at det ikke er mye som skal til før en glemmer bort matlagingen, det er så fort å bli distrahert og da kan det fort gå galt, sier hun.

Foto: Pernille Brennemo

Farlig røyk

Langbraaten sier også at de fleste tenker det er flammene som er det farlige når det oppstår brann.

– Det er faktisk røyken som dreper og som er det verste. Jeg tror også at dette er noe folk fort undervurderer fordi de tenker at det er flammene som er det farligste, sier han.

Kristiansandsregionen brann og redning IKS

DEMONSTRERER: Erlend Wessman viser hvor fort flammene kan spre seg fra en komfyr på brannstasjonen i Kristiansand.

Foto: Pernille Brennemo

Etter den ubehagelige opplevelsen er Vågane mye mer oppmerksom når det kommer til matlaging.

– Nå står jeg hele tiden og passer på. Det gikk heldigvis fint for min del, men det er ikke mye som skal til før det kan gå veldig galt. En tenker ofte at dette er bare noe som skjer med andre, men det er så fort å glemme ting litt bort så dette er noe som kan skje hvem som helst.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %