NRK Meny
Normal

Halloween for alle penga

Halloween er julaften og påske på en gang for Oddbjørg. Leiligheten er fylt opp med lysende skrekk og gru-effekter. Nå blir det fest!

I kveld er det Haloween,31. oktober. /S/Mange er utkledt i kostymer for å tigge etter godteri. Og mange har pyntet - både inne og ute for denne festen.
Og som alt annet - noen gjør mye mer ut av det enn andre.

NETT-TV: Vi besøkte Oddbjørg Hagen på selve Halloween-kvelden.

Et skjelett og en gravstein innhyllet i spindelvev er det som møter deg når du ringer på døra til Oddbjørg Hagen i Songdalen. Dette er bare forsmaken. Når døra går opp kommer man inn i en lang mørk gang tapetsert med sorte søppelsekker, monstre i ulike varianter, skjeletter, hekser, gjenferd, hodeskaller, flaggermus og edderkopper. Det er skummelt og makabert.

– Neida, dette er svart magi og bare gøy, utbryter Oddbjørg.

Pynta hele leiligheten til Halloween

Velkommen inn til familien Hagen. Oddbjørg har sydd halloween-kostyme av ti puter.

Foto: Anne Wirsching

Lever og ånder for mystikken

I halv annen uke har hun kledd leiligheten opp til en hule full av mystikk og skikkelser fulle av lydeffekter. Det er fjerde år på rad hun forvandler leiligheten sin til en halloween-hule.

– Dette er som strikking for meg, det får ned pulsen, forteller Oddbjørg.

Oddbjørg Hagen med en av halloweenmaskene

Oddbjørg Hagen viser frem maska som er ny av året.

Foto: Anne Wirsching

Halloweenfeiring er blitt populært i Norge, men likevel ikke en etablert tradisjon på samme måte som jul og påske. Oddbjørg bestemmer derfor selv hva hun vil legge i feiringa. Det er jul, 17. mai og påske på samme gang.

– Det er gøy å være kreativ og jeg lager kostymene selv. Når jeg får en ide så setter jeg meg bare ned ved symaskinen og setter i gang. Det er bare fantasien som setter grenser, fastslår hun

Oddbjørg elsker det som er litt småskummelt.

To av halloweenmaskene i leiligheten til Odbjørg Hagen
Foto: Anne Wirsching

– Jeg får et kick av det litt sånn dype mørke, avslører hun.

Alle skal ha glede av dette

Stua er fylt med folk som digger Oddbjørgs magiske verden. Den spøkelsesaktige stemningen med gjenstander som symboliserer døden har tiltrekningskraft på hele nabolaget, og når et gjenferd drar seg over gulvet og skriker av gru er det full latter i stua.

Oddbjørg er ikke opptatt av at handelstanden tjener gode penger på feiringa av Halloween.

- De tjener vel på det, det er nå så, men det som er morsomt er å samle folk, lage fest for store og små. Alle skal ha glede av dette, slår hun fast.

Ungene synes det er moro med skjelett

Silje, Helene og Lina koser seg sammen med et av skjelettene.

Foto: Anne Wirsching

Voksen og barnslig

Dattera Lina på ni skal ha halloween-fest med hele klassen på mandag.

– Da skal de drikke blod, ler Oddbjørg og kan nesten ikke stoppe.

Hun avslører at blodet består av eventyrbrus merket med "Blod".

Oddbjørg vil gjerne vise frem baderommet også. Vasken er lyssatt slik at vannet som renner i krana ser rødt ut. Fra dosokkelen renner det blodstriper og lokket er dekorert med et skrekkinngytende dødningehode. Selv toalettrullen er rød. Mor i huset ler og er kry av årets nye påfunn.

Halloweentoalett

Oddbjørgs nye påfunn. En halloweendo.

Foto: Anne Wirsching

– Fordi om en er kommet i en viss alder skal vi Ikke slutte å ha det gøy. En blir ikke voksne før en kan vise hvor barnslig en er. Jeg vil sitte på gamlehjemmet å tenke: Gudd å gøy det var, avslutter hun.