Hakkespetter ødelegger for millioner

Hakkespetter ødelegger høyspentmaster for millioner av kroner hvert år. Nå skal Otera samarbeide med et kristiansandsfirma for å finne nye og mer miljøvennlige løsninger.

Hakkespetter ødelegger for millioner

NETT-TV: Hakkespetter ødelegger kreostimpregnerte høyspentmaster for millioner av kroner hvert år. Nå skal Otera samarbeide med et Kristiansandsfirma for å finne nye og mer miljøvennlige løsninger.

– Her har den vært veldig aktiv og laget et skikkeleg reir. Det har nok vært en vesentlig årsak til at masten må byttes, sier administrerende direktør Jan Sigvartsen i Otera til NRK.

Helikopter flytter master

Det brukes helikopter for å fjerne de gamle mastene og sette opp nye.

Foto: Odd Rømteland/NRK
Jan Sigvartsen

Jan Sigvartsen er administrerende direktør i Otera.

Foto: Odd Rømteland/NRK
Hakkespett

Hakkespettene gjør stor skade på strømstolpene.

Foto: NRK

I Vennesla er de i full gang med å heise tunge høyspentmaster ut fra skogen med helikopter.

Skader for millioner

Mastene er pill råtne og er brukket flere steder etter å ha blitt offer for hakkespetter på jakt etter sikker reirplass.

– Vi snakker nok om millioner hvert år, sier Sigvartsen.

– Fuktighet kommer inn og råtner innenfra og ut. Det er vanskelig å se og kan være farlig. Vanligvis faller de ned i en bit, men når mastene er så dårlige går de ned i mange biter. Det viser hvor dårlige de egentlig er, seier linjemontør Arvid Nymoen i Otera.

De gamle tremastene skal etterhvert erstattes med nye og moderne master. Disse består blant annet av glassfiber og er ikke spisbare for hakkespettene.

Produksjon i gang

– Det kortsiktige tiltaket er å pakke stolpene inn i netting. Men på lang sikt er tiltaket å introdusere nytt materiale. De nye komposittmastene er litt lettere, enklere å både montere og frakte. Så har de litt lengre levetid og er et mer miljøvennlig alternativ enn tremaster, sier Sigvartsen.

Dagens tremaster er kreosotimpregnert. Nye EU-regler forbyr dette på grunn av forurensing.

De nye mastene skal produseres hos OPS Composit Solutions i Sørlandsparken.

– Dersom det blir snakk om stort volum må vi kanskje sette opp flere bygg og øke produksjonskapasiteten, sier daglig leder Reidar Andersen.

Komposittmast

Slik ser de nye mastene ut.

Foto: Odd Rømteland/NRK