Hopp til innhold

Hægebostad

Hægebostad kommune består av de tidligere Eiken og Hægebostad kommuner. De ble slått sammen på 60-tallet, men fremdeles lever den gamle geografiske konflikten.

Derfor er det to tverrpolitiske lister i kommunen, noe som er spesielt på Agder.

Samarbeidslista (SL) har sitt utspring blant senterpartister i Eiken i nord. Da lista ble dannet ble Senterpartiet nærmest radert ut i kommunen. SL har fem representanter, Sp en.

Tverrpolitisk liste (TVP) kommer fra sør i kommunen og har et liberalt politisk ståsted, men først og fremst ei liste for Snartemo og Tingvatn sør i kommunen.

Langvarig samarbeid

Tradisjonelt er det Tverrpolitisk, Høyre og Arbeiderpartiet som har samarbeidet. Slik har det vært de 18 årene Høyre har hatt ordfører i kommunen. De siste åtte er det Ånen Werdal som har holdt i klubba, men nå gir han seg.

Derfor synes mange i lokalbefolkningen at årets valg er spennende. Det er ikke gitt at den samme konstellasjonen med TVP, H og Ap skal fortsette.

Nøkternhet

Hægebostad har lagt bak seg store investeringer med to skoler, to barnehager og sykehjem. Utfordringen nå er å få til en rasjonell drift av alt dette, for kommunens økonomi er relativt stram. I alle fall maner politikerne til nøkternhet i neste periode.

Ingen vil miste de godene som er opparbeidet. Hægebostad har fremdeles litt penger på bok og en liten andel av Agder Energi-aksjer, men dette kan bli godt å ha på en vanskelig dag.

Trivsel

Stabilitet er noe som også preger Hægebostad. Partiene samarbeider om de aller fleste prosjektene, men når det kommer til lokaliseringer dukker den gamle striden opp mellom gamle Hægebostad og Eiken kommuner.

Likevel er det det enighet blant partiene om at hovedoppgaven nå er å gjøre Hægebostad til en trivelig kommune å bo i. Så får de ta lokaliseringskrangelen når den kommer. Det går sikkert bra, for den har de levd med i over 40 år.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren