NRK Meny
Normal

H og KrF enige etter lunsjmøte

KrFs Jørgen Kristiansen foreslo å begynne med bordvers da forhandlingene startet i det «hemmelige» møtet mellom KrF og Høyre i Kristiansand onsdag. Nå er partiene blitt enige om et samarbeid etter valget.

Hemmelig møte mellom Krf og Høyre

Høyre og KrF i Kristiansand var samlet til hemmelig forhandlingsmøte onsdag, men NRK var på plass og tok sine bilder av det 'hemmelige' møtet.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Hans Otto Lund (H) og Grete Kvelland Skaara (KrF)

Forhandlingslederne Hans Otto Lund (H) og Grete Kvelland Skaara (KrF) har bestemt seg for å ta styringen i Kristiansand etter valget.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Grete Kvelland Skaara (forhandlingsleder Krf), Harald Sødal og Jørgen Kristiansen

MØTE: Forhandlinsleder Grete Kvelland Skaara (KrF) i samtaler med Harald Sødal (KrF) og partiets ordførerkandidat Jørgen Kristiansen før det 'hemmelige' møtet med Høyre onsdag.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Høyre og Kristelig Folkeparti i Kristiansand er i dag blitt enige om å samarbeide om styringen av Kristiansand etter valget.

– Vi skal samarbeide for å danne en solid ikke-sosialistisk plattform, sier Grete Kvelland Skaara (KrF) etter forhandlingene.

Partiene er enige om at eiendomsskatten ikke skal øke de neste fire årene, og at skjenking av alkohol på utestedene fortsatt skal stenge klokka 2 på natta.

Og partiene sier ja til bruk av bordvers i barnehagene.

Høyre får ordføreren

I dag har partiene ikke drøftet hvem som skal styre.

Men det ligger i kortene at Arvid Grundekjøn fra Høyre blir ordfører i Kristiansand.

KrF vil fremdeles ikke forholde seg til om Frp skal være med i konstellasjonen.

De to partiene som har forhandlet om makta i Kristiansand i dag, håper at H og KrF kan få flertall sammen med mindre sentrumspartier, som blant annet Venstre.

Rundt forhandlingsbordet

Høyres delegasjon benket seg rundt forhandlingsbordet onsdag formiddag, hvor det var dekket til lunsj.

Som et apropos til de siste dagers utspill om bordbønn og skolegudstjenester i skole og barnehage, foreslo KrFs ordførerkandidat med et smil rundt munnen, å starte møtet med et bordvers.

– Skal vi begynne med å synge for maten, sa Kristiansen, og Høyres Arvid Grundekjøn og resten av Høyres delegasjon bryter ut i rungende latter.

Hemmelig sted

Det var meningen at forhandlingene skulle begynne på hemmelig tid og sted. Men da Høyre-delegasjonen kom, var allerede NRK til stede med fotoapparat og mikrofon.

KrFs delegasjonsleder Grete Kvelland Skaara kommenterte før møtet startet:

– Vi har invitert Høyre til samtale og vi har tro på at vi kan få til et samarbeid med Høyre, sier hun.

Vil samarbeide

– Har dere sagt endelig farvel til Arbeiderpartiet nå?

– Vi har invitert Høyre og vi ønsker samarbeid med dem. Vi har lang tradisjon med å samarbeide med Høyre og politikken er såpass nær. Vi har samarbeidet i 40 år her i kommunen, det viser at vi har mye felles.

– Men spørsmålet var Arbeiderpartiet?

– Jo. Men jeg sier igjen. Vi ønsker å få til et godt samarbeid med Høyre. Det er vårt primærønske nå.