– Det smalt, deretter brølte gutten at han var truffet

Kameratene til 14-åringen som ble truffet av et vådeskudd i Søgne, har forklart at hagleskuddet løsnet mens de gikk på en tursti.

Søgne Langenes skyteulykke vådeskudd

I dette området var det at vådeskuddet ble avfyrt. Stedet ligger ved Stokkelandsskogen på Langenes i Søgne.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Det var klokken 01.57 natt til onsdag at politiet fikk melding om skyteulykken ved Langenes i Søgne kommune. Tre barn på 13 og 14 år fikk i natt tak i hver sin hagle og prøveskøyt våpnene i et skogholt. 14-åringen ble truffet av et vådeskudd og ble alvorlig skadet.

Onsdag ettermiddag opplyser lensmann Terje Pedersen at gutten er overfløyet til Oslo universitetssykehus. Legene forsøker nå å redde beinet hans.

De to kameratene til 14-åringen ble avhørt onsdag formiddag. Til politiet har de fortalt at det gikk galt da de ruslet på en skogssti.

Tursti Langenes Søgne

Gutten (14) ble truffet da hagla gikk av på en tursti i området.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– De har liten formening om hva som egentlig skjedde. Den skadde gutten gikk bakerst. Kameratene hørte plutselig at det smalt. Deretter brølte gutten at han var truffet, forteller lensmann Terje Pedersen til NRK.

Berømmer førstehjelpsinnsats

Guttene har fortalt om svært dramatiske minutter fram til helsepersonell og politi kom fram til ulykkesstedet. Pedersen berømmer guttenes innsats da det først gikk så fryktelig galt.

– Da gutten først var blitt rammet av skuddet, så gjorde kameratene ting helt riktig. De ringte 113 og fikk varslet om hva som hadde skjedd. Deretter fikk de lagt gutten ned med beinet høyt hevet samtidig som de komprimerte på såret etter instruks fra helsepersonell. En av guttene løp ut til veien og fikk ledet nødetatene til stedet, forteller Pedersen.

Saken fortsetter under videoen

Created by InfoDispatcher

Ifølge lensmannen hadde guttene fått tak i de tre haglegeværene fra nabohuset til den ene av guttene. De skal ha brutt seg inn i huset tidligere denne uken og stjålet nøkler og eiendeler. I går gikk de inn i boligen på nytt og låste ut våpnene som stod plassert i våpenskapet.

– Vi har snakket med eieren. Våpnene var sikret på en forsvarlig måte, sier Pedersen.

Vil følges opp

Guttene skal også ha stjålet flere tusen kroner fra boligen. Ifølge Pedersen ga guttene først en forklaring til politiet som viste seg ikke å stemme. I avhør i dag la de alle kort på bordet.

Onsdag ble det holdt krisemøte mellom guttene, familiene, politiet og kriseteamet i kommunen. Guttene er under den kriminelle lavalder og blir derfor fulgt opp av barnevernet.

– Over påske vil forebyggende avdeling i politiet ta opp igjen tråden sammen med resten av hjelpeapparatet. Vi må finne ut av hvor skoen trykker og hvilke tiltak som bør settes inn. Det er tydelig at guttene er langt mer spenningssøkende enn normalt, sier Pedersen.

Preget av situasjonen

Guttene og deres familier er preget av hendelsen.

– De er selvsagt preget av det som har skjedd, men situasjonen er under kontroll. De har kommet sammen alle sammen og har en ordnet situasjon, sier kommuneoverlege i Søgne, Frank Andersen.

Kommunen aktiviserte sitt psykososiale kriseteam som følge av situasjonen.

– Det er et team som består av hjelpere fra ulike deler av helse- og sosialsektoren, samt skoler og andre. De har hatt møter med de impliserte og politiet for å kartlegge de behov som foreligger, sier Andersen.

Created by InfoDispatcher
Laster kart, vennligst vent...

Siste nytt fra NRK Sørlandet