NRK Meny
Normal

Brannvesenet vil låne privat slukkeutstyr, men vil ikke betale

Brannberedskapen i landsdelen skal bli bedre. Brannvesenet kartlegger nå hvem som kan hjelpe med slukningsarbeidet ved skogbrann og hva slags utstyr grunneierne har som kan være til hjelp for brannvesenet.

Brannberedskapen i landsdelen skal bedres. Brannvesenet kartlegger nå hvem som kan hjelpe i slukningsarbeidet ved en eventuell skogbrann. Og noen tar egne initiativ.

Grunneier Lars Gunnar Retterholt i Birkenes har investert i mye utstyr for å være klar når skogbrannen oppstår.

Slukningsvogna skal snart rulles fram, og gjøres klar for en ny sesong.

– Den er spesialbygd og tilpasset standarden til brannvesenet, sier Retterholt og viser NRK den knallgule doningen.

Kartlegger utstyr i distriktet

Foran årets skogbrannsesong involverer brannvesenet nå grunneierne i distriktet.

– Det er viktig å få tilgang til utstyr som ikke vi har. Det gjelder flere sekshjulinger, mindre utstyr og utstyr som er beregnet for å brukes i terrenget.

Det sier overbrannmester i Kristiansandsregionen brann og redning, Johnny Flæte.

Brannvesenet kartlegger nå hva slags utstyr som finnes ute i distriktet og hvordan grunneierne kan hjelpe dersom det skulle bryte ut en skogbrann.

Får ikke pengestøtte

Men grunneierne kan ikke regne med å få noe pengestøtte for sitt engasjement.

Lars Gunnar Retterholt har satset stort på den spesialbygde slukningsvogna, men er bekymret over manglende økonomisk støtte til et tiltak han selv mener kan spare samfunnet for store pengesummer.

– Når en ser hvordan det ble i Froland og ser hvordan det har vært andre plasser, så tenker jeg at dersom man kan ta og slukke en brann når den er liten, så er det ikke den store jobben. Men når den sprer seg, så får det store konsekvenser, sier Retterholt.

Brannvesenet sier de ikke kan støtte et enkelttiltak økonomisk.

– Nei, det er ikke vi interessert i å gå inn på. Dette er noe som han har gjort på eget initiativ, og dette er ikke noe vi har etterspurt, sier overbrannmester Johnny Flæte.

Vil likevel rykke ut

Lars Gunnar Retterholt vil likevel rykke ut med slukningsvogna uavhengig av om han får noe pengestøtte fra brannvesenet.

– Hvis jeg får en forespørsel så vil jeg gjøre det, i den grad jeg har råd til å sitte med dette utstyret på eget initiativ, sier han.

– Men du tenker kanskje at du må kvitte deg med denne vogna på sikt?

– Ja, det er nok naturlig å tenke på det, svarer Retterholt.