NRK Meny
Normal

Årets gründer fra Sørlandet

Green Tech Marine fra Farsund er kåret til Årets gründer. Kronprins Haakon delte ut prisen på en konferanse i Oslo i ettermiddag.

Årets Grunder

Årets gründer ble kåret i Oslo. Fra venstre: Gro Dyrnes, direktør Innovasjon Norge, H.K.H. Kronprins Haakon, Peter Sandberg, administrerende direktør Green Tech Marine og Kenny Strandberg, financial manager Green Tech Marine.

Foto: Kilian Munch / Innovasjon Norge

– Årets gründer har utviklet et produkt hvor både det økonomiske og miljømessige potensialet er stort, og det samme er verdiskapingen i Norge, så juryen om Green Techs produkt.

I ettermiddag var de i Oslo og tok i mot prisen 250 000 kroner under Signalkonferansen til Innovasjon Norge.

Green Tech Marine har utviklet en skrubber som renser eksosen fra skip.

Stolt vinner

– Jeg er veldig stolt over å få denne anerkjennelsen av Innovasjon Norge. Det er viktig for en gründer. Prisen gir god profilering på hjemmebane, sier Peter

Årets Grunder Green Tech Marine

Kronprins Haakon delte ut prisen til Årets gründer.

Foto: Kilian Munch / Innovasjon Norge

Strandberg, administrerende direktør i Green Tech Marine.

I dag eksporterer bedriften 100 prosent av det de lager.

– Nå håper jeg det norske maritime markedet åpner seg, sier Strandberg.

Juryen sa videre i sin begrunnelse følgende om sørlandsbedriften:

«Det er imponerende å se at en liten nyetablert bedrift i løpet av kort tid har lyktes i konkurranse med store internasjonale selskaper, var juryens begrunnelse for prisen som Kronprinsen delte ut.»

Stort internasjonalt potensial

Prisen Årets gründer blir tildelt en person eller en bedrift som har utviklet et nytt produkt eller en ny tjeneste med store muligheter til å vokse.

International Maritime Organization (IMO) har besluttet at alle skip som seiler må etterkomme krav om rensing innen 2015. Derfor er det økonomiske potensialet stort for det norske sørlandsselskapet som produserer en skrubb som gjør nettopp dette.

– Vi er svært stolte over at Green Tech marine gikk av med seieren i kategorien Årets gründer. Bedriften jobber innenfor et spennende felt som Innovasjon Norge prioriterer høy, sier Erling L. Hellum, direktør for Innovasjon Norge i Agder.

Han sier videre at Green Tech Marine har et stort økonomisk potensial og det samme med verdiskapingen i Norge.

Svar på miljøkrav

Selskapet ble etablert i 2010, men har allerede i dag en betydelig ordrereserve på 500 millioner kroner.

Internasjonal skipsfart er storforbruker av fossilt brensel og dermed en bransje det er satt søkelyset på med hensyn til miljøkrav.

Renseteknologien som Green Tech Marine har utviklet betyr at en fortsatt kan bruke tungolje som bunkers for de skipene som installerer skrubberen i sine skip.

De nominerte i kategorien Årets gründer:

  • Green Tech Marine fra Vest-Agder
  • Nordic Nanovector fra Oslo
  • Secure-NOK fra Rogaland