NRK Meny
Normal

Gravplass kan stoppe parkeringshus

Et nytt parkringshus under jorda i sentrum av Kristiansand kan komme i konflikt med en gammel kirkegård.

Torvet i kristiansand
Foto: Svein Sundsdal / NRK

I dag vedtar politikere i kristiansand kommunebudsjettet, hvor et av forslagene er å gi penger til et forprosjekt for parkering under bakken.

- Kan finne likrester

Men om det graves under Torvet ved Domkirka i Kristiansand dukker det opp mer enn bare sand, sier leder for Vest-Agder museet, Jan Henrik Munksgaard.

- Da finner du masse rester av lik. Allerede fra 1640-årene begynte de å gravlegge folk rundt kirken, så det ligger lik fra 1640-årene og frem til begynnelsen av 1800-tallet, sier Munksgaard.

Mange politikerne og kjøpmenn i Kristiansand ønsker et stort parkeringshus under torget ved byens Domkirke.

I følge Munksgaard strakk kirkegården seg i et stort område rundt kirken. Inn i dagens Weregelandspark og over øvre og nedre torg.

- , Ja, den gikk inn i den vestlige delen av Vergelandsparken og ned til omtrent der fontenen er i dag, sier Munksgaard.

Blir betenkt

Jørgen Kristiansen, gruppeleder for Kristelig Folkeparti, håper på flertall for et budsjett som blant annet gir 300.000 kroner i et forprosjekt til parkeringshuset.

Men opplysningene om den gamle kirkegården gjør ham betenkt.

Jørgen Kristiansen på Torvet
Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Nei det betyr jo at vi mest sannsynlig må vurdere å se annerledes på det, og i alle fall ta med dette i den endelige betraktningen. Det er jo et forprosjekt vi har bedt om og dette vil jo komme frem i det forprosjektet, sier Kristiansen.

I følge Vest-Agder Museets Jan Henrik Munksgaard er det kjent i kommunens tekniske etat hvor kirkegården i Kvadraturen lå.

- Hver gang det graves en ledning i nærheten der, så har de truffet rester av graver. Og på alle gamle kart så er den kirkegården ganske bra markert, sier han.