Hopp til innhold

Oppdaget slektskap til verdensstjerne

Gunnar Gundersen fra Froland ante lite om at han var i slekt med en verdensstjerne. Nå har hans opprulling av den amerikanske jazzsangerinnen Peggy Lees opphav i Norge, blitt egen konsertserie.

Gunnar Gundersen (Peggy Lee, innfelt)

Inntil nylig visste Gunnar Gundersen lite om at han var en del av slekta til den berømte sangerinnen Peggy Lee.

Foto: Erik Wiig Andersen (+ arkiv) / NRK

Hun er omtalt som verdens første kvinnelige «singer-songwriter», og hun arbeidet med størrelser som Louis Armstrong og Frank Sinatra. Bare de færreste har kjent til hennes norske aner.

Fattige kår

Gunnar Gundersen viser oss løa som står igjen på gården Rugshaven like ved Frolands Verk. Her vokste Peggy Lees bestemor, Berte Gurine Olsdatter Ruhaven opp i fattige kår på midten av 1800 tallet. Hun giftet seg her, men flyttet sammen med mannen til USA som 20-åring.

Frolands Verk, Aust-Agder

Her på Frolands Verk hentet Peggy Lees besteforeldre levebrødet på midten av 1800-tallet.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Faren hennes arbeidet på jernverket som smed og møller, men virksomheten ble tvunget til å legge ned. Mange måtte flytte og en del emigrerte til USA, slik bestemoren til Peggy Lee gjorde, forteller Gundersen.

Han hørte om den berømte divaens angivelige norske aner på NRK radio i fjor, og gikk i gang med å granske sin egen slekt. Det viste seg at han var Lees firmenning.

– Det er jo veldig artig da, og jeg har nå også fått god kontakt med hennes barnebarn i USA, som trolig kommer til Norge neste år.

Gundersen har gjort et stort arbeide med å kartlegge Peggy Lees opphav, som viser seg å være en av de største slektene i Froland.

– Peggy Lee selv visste at bestemora var norsk, men ikke hvor hun kom fra, forteller Gundersen.

Den amerikanske sangstjernen Peggy Lee hadde sitt opphav på Sørlandet. Nå blir hennes musikk å høre på sørlandske scener.

Jazzsanger Majken Christiansen gir publikum en konsert med kjente Peggy Lee sanger og små historier fra divaens liv.

Les også: Peggy Lee-feber i Arendal

Peggy Lee feber

Den spennende historien har skapt rene Peggy Lee-feberen i distriktet, og Jazzklubben i Arendal var tidlig ute med tanken om å gjøre noe mer ut av dette.

Konsertarrangør Frank Kvarstein har hatt tett kontakt med Lees slektninger, og engasjerte Majken Christiansen og hennes kvintett til å lage en ny forestilling, basert Peggy Lees musikk og toner.

Peggy Lee

Peggy Lee er omtalt som den første kvinnelige «sing a song writer», og hun arbeidet med størrelser som Louis Armstrong og Frank Sinatra

Foto: STR / REUTERS

– Peggy Lee var banebrytende på mange måter. Hun var den første kvinnelige låtskriveren på dette nivået, og når jazzklubben i år markerer 15 års jubileum, var dette en gylden mulighet til å hylle henne, sier Kvarstein.

Mange kjente sanger

Torsdag kveld hadde «Peggy Lees liv i ord og toner» premiere for fulle hus i Arendal, og her kom artistens musikalske perler på løpende bånd: «Cheek to Cheek», «Fever», «I like men» etc.

Jazzartisten Majken Christiansen, som har tidligere bl.a. har tolket Ella Fitzgerald, syns det var utfordrende, men svært spennende å tolke Peggy Lee.

– Jeg liker å fortelle små historier om artisten mellom sangene og ettersom Lee hadde et dramatisk liv, er det mye å ta av sier Christiansen.

Peggy Lee with The Dave Barbour Quartet in 1950.

Hun forteller om artistens imponerende stahet, hvordan hun dro 20 mil for å presse seg inn på audition, og ble stående på utsiden av radiostasjonene, til de til slutt slapp henne inn.

Konserten i Arendal er den første i en turnérekke langs Sørlandskysten og det hele ender naturlig nok - i Froland.

Gunnar Gundersen fra bygda innrømmer at han ikke er noen jazzelsker, men bedyrer at han og flere andre slektningerskal ha dette med seg.

– Selvsagt, det blir uansett kjempeartig, sier Peggy Lees firmenning.

Majken Christiansen

Jazzsanger Majken Christiansen er imponert over Peggy Lees historie.

Foto: Lars Opstad

For ordens skyld vil vi opplyse at artikkelforfatteren tidligere satt i styret i Arendal jazzklubb, men ikke lenger har noen verv i foreningen.