Helsedirektoratet har mandag vært i Kristiansand for en kontroll av Andreas Hus og leiligheten som Foreningen for barnepalliasjon eier.
Tre seniorrådgivere fra Helsedirektoratet og en revisor fra selskapet PwC deltok på kontrollen.
– Vi har fokus på om tilskuddsmidlene er brukt til formålet og ikke til andre ting, sier avdelingsdirektør Elise Husum.
Ifølge en e-post NRK har fått innsyn i, har PwC bedt foreningen om kunde- og leverandøravtaler, samt alle transaksjoner mellom disse.
De har også bedt om foreningens styreprotokoller, lønnsavtaler, bilag og kontoutskrifter.
Rapporten vil trolig være klar i slutten av november.
Tilbakebetaling av midler og politianmeldelse kan være en konsekvens dersom penger er brukt feil. Helsedirektoratet har tidligere opplyst til NRK at de ikke har vurdert å anmelde foreningen.
– Vi må gjøre ting i riktig rekkefølge, sa divisjonsdirektør Sissel Husøy til NRK i oktober.
Helsedirektoratet og revisorer fra PwC har i dag vært på kontroll på Andreas Hus i Kristiansand. Her med generalsekretær i Foreningen for barnepalliasjon (FFB), Natasha Pedersen (i rødt).
Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRKSponset håndballag
Foreningen har de siste tre årene fått 90 millioner kroner fra staten til Andreas Hus, et senter for alvorlig syke og døende barn.
For fire uker siden avslørte NRK at drøyt 14 millioner kroner har gått til reklame, PR-konsulenter, markedsføring og informasjonsarbeid.
Nærmere 700.000 kroner har blitt brukt på å sponse håndballaget Vipers.
Foreningen brukte flere hundre tusen kroner på å sponse håndballaget Vipers Kristiansand. Til gjengeld fikk de logoen til Andreas Hus på spillerdrakten.
Foto: SKJERMDUMP / VIPERSForeningen har også brukt nærmere én million statlige kroner på å innrede en leilighet som de eier i sentrum av Kristiansand. Blant en designsofa til 80.000 kroner og et pyntefat til 9.000 kroner.
– Tilskuddene vi gir skal ikke brukes på dyre designmøbler og reklame til håndballag, sa divisjonsdirektør Sissel Husøy i Helsedirektoratet til NRK etter avsløringene.
Foreningen har reagert på NRKs fremstilling av pengebruken. Generalsekretær Natasha Pedersen har understreker at de største kostnadene har gått til byggeprosjektet, rekruttering, utdanning, forskning og aktiviteter for ansatte og pårørende.
Helsedirektoratet utførte også en kontroll av leiligheten som foreningen eier i Byhaven i Kristiansand.
Foto: John-Andre Samuelsen / NRKBesøkte leiligheten
Én uke etter NRKs avsløringer varslet direktoratet en utvidet gransking av hvordan foreningen har brukt de 90 millionene de har fått.
Leiligheten som foreningen eier i Kristiansand sentrum er også en del av denne granskingen.
Foreningen har tidligere uttalt at leiligheten hvert år vil spare Andreas Hus for store hotellkostnader, og ha en stor verdi for pårørende.
– Leiligheten inngår i helheten. I en kontroll er vi opptatt av helheten, sier spesialrådgiver Brit Gagnat i Helsedirektoratet til NRK etter å ha vært på kontrollen på Andreas Hus.
Spesialrådgiver Brit Gagnat i Helsedirektoratet.
Foto: John-Andre Samuelsen / NRKRevisorer fra selskapet PwC er leid inn for en full gjennomgang av foreningens økonomi. Bindinger og habilitet er også en del av granskingen.
NRK avslørte nylig at foreningen har brukt én million kroner på Reklamestasjonen, der kona til generalsekretær Natasha Pedersen er daglig leder og medeier. Pedersen uttalte da til NRK at kona aldri var en del av avtalene som ble inngått mellom foreningen og Reklamestasjonen.
Har varslet nedleggelse
Andreas Hus skulle i januar åpne dørene for alvorlig syke barn og familiene deres.
Kristiansand kommune har betalt drøyt 70 millioner kroner for det nye bygget på Egsjordene, rett ved Sørlandet sykehus.
I slutten av oktober varslet styret i Foreningen for barnepalliasjon at senteret legges ned. Det ble begrunnet med kutt i statsstøtte og det foreningen beskrev som et politisk spill etter NRKs avsløringer.
Foreningen har senere åpnet for at de likevel vil søke om midler til drift neste år, og har i den forbindelse stilt Helsedirektoratet en rekke spørsmål.