Hopp til innhold

Granskingen av Andreas Hus-pengene: Har bedt om å få se alle kundeavtaler

Foreningen for barnepalliasjon (FFB) må i forbindelse med granskingen gi ut avtaler de har med kunder og leverandører. Det kommer frem i en e-post som NRK har fått innsyn i.

Natasha Pedersen, generalsekretær Foreningen for barnepalliasjon

Generalsekretær Natasha Pedersen i Foreningen for barnepalliasjon (FFB) møtte i dag Helsedirektoratet i forbindelse med deres kontroll av foreningens pengebruk.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Helsedirektoratet har mandag vært i Kristiansand for en kontroll av Andreas Hus og leiligheten som Foreningen for barnepalliasjon eier.

Tre seniorrådgivere fra Helsedirektoratet og en revisor fra selskapet PwC deltok på kontrollen.

– Vi har fokus på om tilskuddsmidlene er brukt til formålet og ikke til andre ting, sier avdelingsdirektør Elise Husum.

Ifølge en e-post NRK har fått innsyn i, har PwC bedt foreningen om kunde- og leverandøravtaler, samt alle transaksjoner mellom disse.

De har også bedt om foreningens styreprotokoller, lønnsavtaler, bilag og kontoutskrifter.

Rapporten vil trolig være klar i slutten av november.

Tilbakebetaling av midler og politianmeldelse kan være en konsekvens dersom penger er brukt feil. Helsedirektoratet har tidligere opplyst til NRK at de ikke har vurdert å anmelde foreningen.

– Vi må gjøre ting i riktig rekkefølge, sa divisjonsdirektør Sissel Husøy til NRK i oktober.

Natasha Pedersen og Helsedirektoratet

Helsedirektoratet og revisorer fra PwC har i dag vært på kontroll på Andreas Hus i Kristiansand. Her med generalsekretær i Foreningen for barnepalliasjon (FFB), Natasha Pedersen (i rødt).

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Sponset håndballag

Foreningen har de siste tre årene fått 90 millioner kroner fra staten til Andreas Hus, et senter for alvorlig syke og døende barn.

For fire uker siden avslørte NRK at drøyt 14 millioner kroner har gått til reklame, PR-konsulenter, markedsføring og informasjonsarbeid.

Nærmere 700.000 kroner har blitt brukt på å sponse håndballaget Vipers.

Vipers-drakt

Foreningen brukte flere hundre tusen kroner på å sponse håndballaget Vipers Kristiansand. Til gjengeld fikk de logoen til Andreas Hus på spillerdrakten.

Foto: SKJERMDUMP / VIPERS

Foreningen har også brukt nærmere én million statlige kroner på å innrede en leilighet som de eier i sentrum av Kristiansand. Blant en designsofa til 80.000 kroner og et pyntefat til 9.000 kroner.

– Tilskuddene vi gir skal ikke brukes på dyre designmøbler og reklame til håndballag, sa divisjonsdirektør Sissel Husøy i Helsedirektoratet til NRK etter avsløringene.

Foreningen har reagert på NRKs fremstilling av pengebruken. Generalsekretær Natasha Pedersen har understreker at de største kostnadene har gått til byggeprosjektet, rekruttering, utdanning, forskning og aktiviteter for ansatte og pårørende.

Andreas Hus-kontroll, på vei inn i leilighet i Byhaven i Kristiansand

Helsedirektoratet utførte også en kontroll av leiligheten som foreningen eier i Byhaven i Kristiansand.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Besøkte leiligheten

Én uke etter NRKs avsløringer varslet direktoratet en utvidet gransking av hvordan foreningen har brukt de 90 millionene de har fått.

Leiligheten som foreningen eier i Kristiansand sentrum er også en del av denne granskingen.

Foreningen har tidligere uttalt at leiligheten hvert år vil spare Andreas Hus for store hotellkostnader, og ha en stor verdi for pårørende.

– Leiligheten inngår i helheten. I en kontroll er vi opptatt av helheten, sier spesialrådgiver Brit Gagnat i Helsedirektoratet til NRK etter å ha vært på kontrollen på Andreas Hus.

Brit Gagnat, Helsedirektoratet

Spesialrådgiver Brit Gagnat i Helsedirektoratet.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Revisorer fra selskapet PwC er leid inn for en full gjennomgang av foreningens økonomi. Bindinger og habilitet er også en del av granskingen.

NRK avslørte nylig at foreningen har brukt én million kroner på Reklamestasjonen, der kona til generalsekretær Natasha Pedersen er daglig leder og medeier. Pedersen uttalte da til NRK at kona aldri var en del av avtalene som ble inngått mellom foreningen og Reklamestasjonen.

Les også: Brukte én million på konas firma

Natasha Pedersen, generalsekretær i Foreningen for barnepalliasjon (FFB).
Natasha Pedersen, generalsekretær i Foreningen for barnepalliasjon (FFB).

Har varslet nedleggelse

Andreas Hus skulle i januar åpne dørene for alvorlig syke barn og familiene deres.

Kristiansand kommune har betalt drøyt 70 millioner kroner for det nye bygget på Egsjordene, rett ved Sørlandet sykehus.

I slutten av oktober varslet styret i Foreningen for barnepalliasjon at senteret legges ned. Det ble begrunnet med kutt i statsstøtte og det foreningen beskrev som et politisk spill etter NRKs avsløringer.

Foreningen har senere åpnet for at de likevel vil søke om midler til drift neste år, og har i den forbindelse stilt Helsedirektoratet en rekke spørsmål.