De siste årene har bestanden og utbredelsen av grågås økt kraftig i kystnære strøk.
Bonde Roy Vidar Svendsen på Nedenes i Arendal, fortviler.
– Her kan du se at de har gjort betydelig skade. Det ligger ekskrementer her, og gresset er gnagd snaut. Det er nesten som å ha sauer gående og beite, sier han.
- Les også:
- Les også:
Er mange og blir lenge
Roy Vidar Svendsen driver med melkekyr på Nedenes Gård utenfor Arendal. De siste årene har store flokker med grågås ødelagt både beiter og gressproduksjon ved flere gårder i området.
Han anslår at fem-seks mål mark er beitet helt ned. I tillegg er sauebeite ute på holmer i skjærgården ødelagt av avføring.
Det er ofte opp mot hundre fugler i én flokk, og når de først har slått seg ned, kan de bli værende fra februar og helt ut til august ifølge Svendsen.
Etterlyser pengestøtte
Han har tapt rundt 50.000 kroner på et år, i tillegg til mye ekstraarbeid.
Seniorrådgiver Rolf Inge Pettersen i landbruksavdelingen hos Fylkesmannen sier det er små muligheter til å få erstatning.
Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRKMen enn så lenge fins det ingen erstatningsordninger for skader på grunn av gjess.
– Nei, det gjør dessverre ikke det. Det kan bli vurdert hvis skadeomfanget blir stort, men fram til nå har det ikke vært noen ordning for det, sier seniorrådgiver Rolf Inge Pettersen i landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.
– Det er litt rart siden det er Staten som har forvaltningen av vilt. Det er synd at vi skal ha store tap uten mulighet til å søke om erstatning, sier gårdbruker Svendsen.
Bortsett fra å sette opp fugleskremsel, er det lite bøndene kan gjøre for å hindre fugleflokkene i å slå seg ned. Men de siste årene har Svendsen og enkelte andre fått skadefellingstillatelse av kommunen.
Grågås i hopetall ødelegger beite både rundt gårdene og på holmer i skjærgården.
Foto: Audun Lie Dahl