Tyske Christa (75) og Rolf (78) elsker Setesdal

Christa (75) og Rolf (78) Gottschalk mener Setesdal er «fantastisch». Nå er de tilbake for å feriere for 46. gang.

Rolf (78) og Christa (75) Gottschalk

Christa (75) og Rolf (78) Gottschalk stortrives i Setesdal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Christa og Rolf Gottschalk

Ekteparet Gottschalk på plass for 46. gang.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Rolf Gottschalk og Olav Neset.

Rolf Gottschalk og Olav Neset.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Til daglig bor de i Bad Grunde i Harz, sør for Hannover.

Sommerferien tilbringer de nesten alltid på Byglandsfjord, på Neset camping.

Det vil si, de bor ikke lenger på campingplassen. Etter hvert ble de så godt kjent med vertskapet at det er gått over i vennskap, og campingplasseier lar dem få låne familiens hytte inne på heia.

– Usedvanlige trivelig folk som elsker landet vårt, slår Olav Neset fast. Han «arvet» vennskapet etter foreldrene som drev campingplassen tidligere.

– Vi elsker dette livet, vi er naturmennesker, forteller Christa.

Og de er glad i jakt. Rolf har skutt til sammen 28 elg på jakt i Bygland og i Marnardal kommuner, og er ikke så lite stolt av den prestasjonen.

– Det viktigste er at vennskapet holder, det setter vi stor pris på, sier Rolf.

Mange kommer tilbake

Og familien Gottschalk er ikke alene om å komme tilbake år etter år.

En undersøkelse som ble utført av næringsklynga Arena USUS i 2011 og 2012 viser at utenlandske gjester generelt er veldig godt fornøyde med sørlandsferien og de fleste oppgir at de ønsker å komme tilbake.

Ferjeselskapet Color Line kan også støtte opp om at mange kommer tilbake. Etter en rask sjekk kan salg- og markedssjef i Color Line, Nina Moland Andersen, fortelle at de har mange kunder som jevnlig reiser fra Hirtshals til Kristiansand.

– Det er noen tusen tyskere som har reist på vår strekning mellom tre og fem ganger de siste tre årene. Det er også flere hundre som har hatt mellom seks og ni reiser de sister tre årene, sier Moland Andersen.

Flest tyskere

Ifølge Heidi Sørvig, daglig leder i Visit Sørlandet, er det spesielt tyskere, dansker og nederlendere kommer tilbake år etter år.

Heidi Sørvig

Daglig leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig.

Foto: Pål Tegnander

Særlig danske gjester er lojale og kommer tilbake igjen og igjen.

– Og framtidig vekst i turistnæringen på Sørlandet ligger nok i å få flere utenlandske gjester til å komme og feriere. Vi har en oppfatning av at dersom de først har fått smaken på Norge, så kommer de ofte igjen.

300 000 døgn

Men det er flest nordmenn som ferierer på Sørlandet. Av 1,9 millioner årlige gjestedøgn på Sørlandet, utgjør utlendinger kun 300 000 gjestedøgn.

Men antallet utenlandske turister er høyere enn det som registreres, for mange av dem overnatter i enheter som ikke regnes med i statistikken, noe familien Gottschalk er et eksempel på.

– Mange leier seg inn i private hytter og på mindre campingplasser som ikke er pliktige til å rapportere inn tallet, sier Sørvig.

Viktige

Og selv om antallet utenlandske feriegjester er beskjedent i forhold til norske turister, er de utenlandske turistene viktige for turistnæringen på Sørlandet, ifølge Sørvig.

– Særlig i Setesdal og i vestre deler av Vest-Agder utgjør de utenlandske turistene en høy del av trafikken.

– Det er i mange år jobbet målrettet med fisketurisme langs kysten av Vest-Agder, og derfor kommer mange utlendinger hit for å fiske. På Hovden og i Sirdal er danske gjester viktige om vinteren.

De utenlandske turistene er også viktige fordi de har et annet feriemønster enn nordmenn.

– Det er nå i august og september, da de fleste nordmenn er tilbake på jobb og skole, at utenlandske gjester kommer i stort monn til vår landsdel. I tillegg er det flere som kommer på våren. Derfor er de utenlandske turistene viktige for å skape nye sesonger og lengre sesonger, sier Sørvig.

Fjordene trekker mange

Sørvig sier også det er positivt for Sørlandet at dette er inngangsporten for å komme til fjordene. Det er de mange kommer for å se.

– Da reiser de Nordsjøveien eller gjennom Setesdal for å komme seg til fjordene, så det er gunstig for oss at fjordene er vår nærmeste nabo. Det er nok noe av grunnen til at det er noe færre utlendinger langs kysten av Aust-Agder, sier Sørvig.