Hopp til innhold

Godt påskevær - mange gikk i kirken

Strålende turvær til tross – de fleste kirkene på Sørlandet som NRK har vært i kontakt med, trakk flere til gudstjeneste denne påsken enn tidligere år.

Vegårshei Kirkes inngangsparti

Mange Sørlendinger benyttet påsken til kirkebesøk – til tross for godt turvær.

Foto: Marianne Jakobsen / NRK

Stein Reinertsen

Biskop Stein Reinertsen talte til 500 mennesker i Kristiansand domkirke 1. påskedag (arkivfoto).

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Mens den nasjonale kirkestatistikken i flere år har viste nedgang for kirkebesøket i påsken, ser tendensen på Sørlandet ut til å være en annen.

Antall mennesker som deltar i gudstjenester i påsken kan på ingen måte sammenlignes med tallene for julen, men mange kirker melder om nesten fulle kirker på den store høytidsdagen 1. påskedag.

500 i domkirken

– Mer enn 500 mennesker på 1. påskedag er mer enn vi pleier å ha, sier kirketjener Per Emil Simonsen i Kristiansand domkirke. Biskop Stein Reinertsen og domprost Bjarne Sveinall var ansvarlige for høytidsgudstjenesten.

– 2. påskedag var det 350 i kirken, mens skjærtorsdag, langfredag og påskenatt samlet om lag 150 mennesker, sier Simonsen.

– Holdt på å begynne å grine

Nils Terje Andersen

Sogneprest Nils Terje Andersen skulle gjerne samle fire fulle hus i Vågsbygd kirke 1. påskedag.

Foto: Martha Moen / NRK
Mårup kirke

– Jeg tror folk søker påskens kontraster, sier sogneprest Nils Terje Andersen. – Spenningen mellom det dypt alvorlige og mørke til det lyse og håpefulle.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Da vi kom inn i kirken i prosesjon 1. påskedag og hørte den vakre musikken og så den fulle kirken, holdt jeg på å begynne å grine, sier sogneprest i Vågsbygd, Nils Terje Andersen.

– 1. påskedag var det 352 til stede på gudstjenesten, sier daglig leder Per Gunnar Pedersen.

– Tallet for alle påskedagene til sammen er 893. Dette er flere enn i fjor. Men vi har allikevel en vei å gå for å nå opp til nivået i 2012. Da kunne vi telle 1103 gudstjenestedeltakere, sier Per Gunnar Pedersen.

Sogneprest Nils Terje Andersen var spent på hvordan fremmøtet i påsken ville bli da han så den fine værmeldingen.

– Dårlig vær er ofte bra vær for en prest. Men i år fylte folk kirken til tross for det fine været. Jeg tror folk søker påskens kontraster. Spenningen mellom det dypt alvorlige og mørke til det lyse og håpefulle.

Andersen mener at kirken står sterkt.

– Folk går kanskje ikke så ofte i kirken som før. Men mange går i kirken.

– Er du fornøyd med oppslutningen om påskegudstjenestene?

– Jeg er fornøyd når det er full kirke på 1. påskedag. Men jeg skulle gjerne ønsket 4–5 fulle hus den dagen, sier sogneprest Nils Terje Andersen.

Stappfullt i Farsund

Frelserens kirke Farsund

Flere av påskens gudstjenester samlet mer enn 400 deltakere i Frelserens kirke i Farsund.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Farsund har godt kirkebesøk hele året.

– Palmesøndag er Frelserens kirke i Farsund alltid stappfull – med familiegudstjeneste og mange barnekor, sier kirkeverge Even Eftestøl.

– Og 1. påskedag var det 400 mennesker i kirken, sier Eftestøl. Også kirkene i Vanse, Herad og Vestbygda samlet mange gudstjenestedeltakere.

Fremgang – tross fint vær

– Hos oss pleier fint julevær å bety godt fremmøte, mens det motsatte er tilfelle i påska. Men til tross for det fine været har gudstjenestebesøket i Lyngdal, Hægebostad, Eiken og Kvås vært bedre enn vanlig, sier kirkeverge Carl Magnus Salvesen.

I Lyngdal var det 354 til stede på gudstjenesten 1. påskedag. Hægebostad kirke samlet 139 på 1. påskedag mens det var 210 til stede i Eiken kirke på palmesøndag.

– Oppslutningen om gudstjenestene i påsken i år har vært bedre enn på lenge, sier Salvesen.

Bedre enn i fjor – men god plass

Sogneprest Åsta Ledaal

Sogneprest i Trefoldighetskirken i Arendal, Åsta Ledaal sa før påske at hun trodde at all uroen under kirkemøtet i Kristiansand ville føre til at flere besøkte kirken i påsken. – Vi hadde en liten oppgang, men det er vanskelig å si hva som er årsaken, sier Ledaal.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Også Trefoldighetskirken i Arendal hadde bedre kirkesøkning i påsken enn de har hatt de siste årene.

– 1. påskedag hadde vi i overkant av 150 til gudstjeneste, og det er flere enn året før, men det er enda plass til mange i det store kirkerommet, sier sogneprest Åsta Ledaal. Hun mener at oppslutningen om påskegudstjenesten går den rette veien.

Ledaal sa før påske at hun trodde at all uroen under kirkemøtet i Kristiansand ville føre til flere besøkende i påsken. At folk ville markere en tilhørighet til kirken til tross for uenigheten.

– Jeg er ikke sikker på om uroen er årsaken til at vi hadde litt flere i kirken i påsken i år enn tidligere. Det er vanskelig å peke på noen eksakt grunn, sier Ledaal.

– For meg er det viktig å skape en nær kirke som er ute blant folk. Før påske hadde vi påskevandringer i kirka med 600 skoleelever som deltok. Vi hadde bygget forskjellige stasjoner i kirka: Palmesøndag med Jesus ridende på et esel, skjærtorsdag med det dekkede bordet, Getsemanehagen, korset og graven. Alt dette var fine elementer å spille på når påskebudskapet skulle fortelles, sier Ledaal.

Dobling i Risør

I Risør kirke har gudstjenestebesøket 1. påskedag pleid å være om lag 70. I år møtte 130 mennesker opp. Altså nærmest en dobling.

Sogneprest Rune Rasmussen tror at årsaken er at menigheten har jobbet mye i forkant av påsken med pynting, invitasjoner og et godt program. Kirken har også hatt «påskevandringer» som har samlet mange.

– Det er viktig å involvere mange i gudstjenestene, sier Rasmussen.

Sogneprest Albert Walla i Søndeled har også hatt fremgang i gudstjenestebesøket i påsken.

– Det er vanskelig å peke på årsaken, men med sein påske passer det godt å gå i kirken, sier Walla.

Flekkefjæringene på sjøen

Mens fjellbygdene Bykle og Evje og Hornnes kan notere en pen økning i kirkebesøket i påsken, har Flekkefjord hatt en liten tilbakegang.

– Hos oss samlet gudstjenesten 1. påskedag om lag 100 mennesker, og det er som normalt, sier kirkeverge Stein Jarle Rafoss.

– På skjærtorsdag og langfredag var det i underkant av det pleier å være. Så i Flekkefjord betyr godt vær uteliv og sjø, sier Stein Jarle Rafoss.

Påskeliljer på Auesøya

Flott turvær i påsken. Påskeliljer på Auesøya i Grimstad.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %