NRK Meny
Normal

God hotellhøst i Kristiansand

Reiselivsbransjen på Sørlandet trodde de ville gå et tøft år i møte grunnet problemene i oljenæringen. Der tok de feil.

Håvard Solum

Direktør på Scandic Kristiansand Bystranda, Håvard Solum, sier de har hatt et bedre år enn forventet med tanke på problemene i oljenæringen.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

2015 har vært et godt år reiselivsnæringen på Sørlandet ifølge NHO i Agder.

Hotellbransjens egne tall viser også at hotellene i Kristiansand ikke har blitt så rammet av problemene i oljenæringen som mange hadde fryktet. Direktør på Scandic Kristiansand Bystranda, Håvard Solum, sier de er positivt overrasket over 2015.

– Hotellmarkedet i Kristiansand har hatt samme antall solgte rom som i fjor, og det synes jeg er bra, siden vi i vår var spente når vi leste om nedturer og oppsigelser.

Ikke like hardt rammet

Seniorrådgiver Trond Madsen i NHO Agder

Trond Madsen i NHO Agder mener 2015 har vært et godt reiselivsår på Sørlandet.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Dermed kan det tyde på at hotellene i Kristiansand ikke er blitt like hardt rammet av problemene i oljenæringen som mange hadde ventet.

Solum sier hans eget hotell til og med har gjort det langt bedre enn fjoråret.

– Vi har faktisk hatt en økning på solgte rom på over ti prosent, så vi har vært veldig godt fornøyd. Vi er spente på 2016, men nøkternt optimister, hvis jeg kan si det sånn.

Også for den samlede reiselivnæringen på Sørlandet har 2015 vært et godt år. Rådgiver i NHO i Agder, Trond Madsen, forteller at sommeren var bedre enn på mange år for overnattingsbedriftene.

– Hvis vi ser på 2015 som helhet så tror jeg det har vært et gjennomgående godt år for reiselivet her i regionen. I sommer rapporterte de aller fleste om meget bra belegg og høyere interesse enn på mange år.

Lavere etterspørsel etter julebord

Madsen sier de var usikre på hvordan utviklingen ville bli utover høsten.

– Vi vet at det er varslet lavere aktivitet i viktige deler av næringslivet. Men mitt inntrykk er at i hovedsak har vi ennå ikke fått noen stor dump i etterspørselen på de sentrale tjenestene.

Eneste unntak har vært lavere etterspørsel etter julebord fra næringslivet.

– I forbindelse med julebordssesongen har det vært litt andre utfordringer for restaurantene enn det man kanskje har hatt foregående år, siden enkelte selskap har valgt å ha en annen profil på julebordene sine, for eksempel. Men i hovedsak så har 2015 vært et godt reiselivsår på Sørlandet.

Scandic Hotel Bystranda

Scandic Kristiansand Bystranda er et av hotellene på Agder som har hatt et bra år i 2015.