God dugnadsånd for tiggerbrakka

Dugnadsvillige romfolk og andre frivillige samlet seg tordag for å gjøre det rent og ryddig ved tiggerbrakka i Kristiansand før 17. mai. Etterpå ble det nystekte vafler.

Dugnad ved tiggerbrakka

Når de frivillige ankom stedet hadde allerede romfolket fylt opp flere søppelsekker med søppel.

Foto: Leif Dalen / NRK

Den såkalte tiggerbrakka var klar sensommeren 2012, etter at bystyret i Kristiansand innvilget 300.000 til formålet.

Brakka, som er et sanitæranlegg i nærheten av romleiren under Vesterveibroa i Kristiansand, er et tilbud der romfolket får muligheten til å dusje, vaske seg og gå på do.

I forkant av nasjonaldagen samlet derfor flere seg for å ta en opprydning etter vinteren ved sanitæranlegget, sykkelstien ved leiren og Vesterveibroa.

– Det er for å gjøre det rent og pent, og litt mer innbydende. Vi opplever at romfolket selv er positive og stiller veldig gjerne opp til dugnad, forteller Frida Apelseth som er frivillighetskoordinator i Røde Kors Vest-Agder.

– Vil gi positivt inntrykk

Apelseth forteller at det også ligger en annen tanke enn å plukke søppel, bak brakke-dugnaden.

Frida Apelseth Røde Kors dugnad

Frida Apelseth håper at engasjementet til romfolket gir et positivt inntrykk.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Det er også for å vise at romfolket selv tar litt initiativ og ansvar for å ha det rent og pent i nærheten av der de oppholder seg. Så vi håper at det gir et positivt inntrykk av dem.

Romfolket har selv ansvar for å vaske og vedlikehold i og rundt bygget til vanlig, mens de fire organisasjonene Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Stiftelsen Arkivet og Røde Kors rullerer på å ha ettersyn.

Det vil si at de sørger for at det ser greit ut og gir beskjed hvis noe ikke er i orden.

Dugnad og vafler

Frivillighetskoordinatoren er selv med på dugnaden for aller første gang.

– Jeg har ikke hatt mulighet tidligere, men det blir litt som en tradisjon for dem som har vært i byen i flere år og for dem som har vært med på dugnaden flere ganger.

Dugnad ved tiggerbrakka

Det var effektiv opprydning fra dem som møtte opp til dugnad ved sanitæranlegget.

Foto: Leif Dalen / NRK

Da de frivillige kom til stedet og var klar til dyst, var det meste allerede gjort. De som benytter seg av tilbudet til daglig, har vært effektive:

– De begynte en god stund før vi kom, så nå har vi avslutning med vafler, kaffe og te og har det litt hyggelig sammen, forteller Apelseth.

Hun håper at sanitæranlegget blir stående som et tilbud også i fremtiden.

– Vi håper brakka blir en stund til, fordi vi ser at det er et behov og at den er godt brukt. De som bruker det er selv ansvarlig for å holde det rent og ryddig, og stort sett er den det.

Romfolk med vårdugnad i Kristiansand

Se video fra dugnaden.