Gleder seg til å vise fram gepardene

– Vi er godt fornøyde med oppholdet i Borås, sier dyrepasserne fra Dyreparken. De gleder seg til å vise frem den truede dyrearten, som også er verdens raskeste.

Helene Axelsen om gepardene som er en truet dyreart

NETT-TV: – Det er viktig å vise frem og fortelle historien til denne truede dyrearten, sier biolog Helen Axelsen og dyrepasser Olav Åsland i Dyreparken.

Dyrepasser Olav Åsland i Afrika-avdelingen var en av fem ansatte fra Dyreparken i Kristiansand som onsdag og torsdag besøkte dyreparken i Borås i Sverige for å treffe de fire gepardene som kommer til Dyreparken til våren.

Der fikk de se hvordan svenskene har laget innhegning til dyrene og lært litt om dyrenes oppførsel.

– Vi har god erfaring med kattedyr i Dyreparken, men vi har ingen erfaring med disse geparder. Så hensikten med besøket var å lære mer om dette dyret som vi ikke har erfaring med. Jeg synes vi fikk mye ut av oppholdet, sier Åsland.

I Dyreparken har de i dag kattedyrene løve, tiger og gaupe.

Helene Axelsen

Dyreparkens biolog Helene Axelsen under besøket i Borås.

Foto: Dyreparken

Truet dyreart

Han mener det er noe spesielt med gepardene.

– Geparden er en utrydningstruet dyreart. Antallet i verden går drastisk nedover. Det er poeng for oss å ha truede dyr hos oss, slik at vi kan fortalt om et dyr som det er viktig å fortelle om, sier Åsland.

Med til Borås var også biolog i Dyreparken, Helene Axelsen. Hun er enig i at gepardene skiller seg mye fra de andre kattedyrene som i dag holder til i parken.

– De har en kropp som er tilpasset fart, de skal løpe fort. Det er veldig truet, så det er viktig at vi kan fortelle historien deres til publikum, siden det står så dårlig til med dem i naturen, sier Axelsen.

Geparden kan oppnå en fart på omkring 110 kilometer i timen. I vill tilstand finnes geparder i Afrika sør for Sahara, og i det nordøstlige Iran. Ifølge Verdens naturvernunion finnes det kun rundt 10 000 geparder igjen i verden.

Olav Åsland

Dyrepasser Olav Åsland gleder seg til gepardene kommer til Kristiansand.

Foto: Dyreparken

Dyrepasser Åsland legger til at han gleder seg til gepardene kommer til Kristiansand, og til å lære seg å bruke tid på dyrene og lære seg å kjenne personligheten deres.

– Geparden er verdens raskeste dyr, det stiller andre krav til aktivisering enn til de andre kattedyrene. Vi håper vi kan få til en aktivisering der de kan få brukt den farten de er skapt med. Vi satser på å få til noe spennende, som også blir gøy for publikum å se, sier han.

I dyreparken i Borås har de ingen spesiell presentasjon av gepardene for publikum, men de har et stort og fint hegn med god plass til å bevege seg,

I Kristiansand får de et enda større areal, rundt 13 mål blir satt av til de nye beboerne, og det bygges også et tribuneanlegg. Dermed legges det opp til at publikum skal få se en presentasjon av dyrene i en eller annen form.

NETT-TV: Her kaster gepardene seg over maten

Tre av disse kommer til Dyreparken i Kristiansand

NETT-TV: Bli med når gepardene får mat i dyreparken i Borås. Tre av disse kommer til Kristiansand.

Mer kresne enn de andre kattedyrene

Dyrepasserne fra Kristiansand fikk også lære om foring av geparder.

– Jeg skjønte at de er mer kresne enn andre kattedyr, sier Åsland.

Men han tror ikke det blir noen utfordring for Dyreparken.

– Vi fikk høre at gepardene liker mindre fett enn andre, og at de er vant til å spise storfekjøtt. Det er viktig at vi ikke endrer menyen til gepardene, slik at de får mageproblemer når de kommer til Kristiansand, forklarer Åsland.

Geparder Borås

Dyreparken overtar fire av gepardene som i dag bor i dyreparken i Borås i Sverige.

Gjestene fra Kristiansand fikk også lære en del om hvordan gepardene oppfører seg når de er i brunst, og hva som er viktig nå de skal reprodusere seg.

– De har en helt spesiell oppførsel når det er brunst inne i bildet. Hannene oppfører seg annerledes når hunnene er i brunst. De skal helst ikke se hunnene til å begynne med, kun lukte dem. Vi ble vitne til litt av dette i Borås, og det var veldig nyttig å få se for å vite litt om dette dersom vi skulle få en hunn til parken i fremtiden, sier Åsland.

– Jeg gleder meg veldig til gepardene flytter inn til oss til våren. Det blir utrolig gøy, legger han til.

Det er ikke helt bestemt når dyrene kommer, men så fort området de skal bo i er klart i april eller mai vil gepardene bli fraktet fra Borås til Kristiansand.