Isens viktigste råvarer er som kjent fløte, egg og sukker. Ifølge konsumprisindeksen har prisutviklingen til disse råvarene over de siste ti årene økt mer enn den generelle prisveksten på matvarer.
Råvarene er blitt dyrere
Fra 2006 til 2016 steg prisene på sukker, egg og fløte med rundt 40 prosent, mens den generelle prisoppgangen på alle matvarer sett under ett har vært rundt 21 prosent.
Statisk sentralbyrå kan likevel avkrefte at iskrem har fulgt pristrenden. Is har kun steget 16 prosent de siste ti årene, og har dermed hatt en betydelig lavere prisøkning enn andre matvarer.
Bruker likevel norske råvarer
Innkjøpsdirektør i Hennig-Olsen, Carl Christian Langfeldt, sier de i høyeste grad har lagt merke til prisøkningen på råvarer. Løsningen har imidlertid vært enkel:
– Kombinert med økt konkurranse er vi blitt nødt til å bli en moderne fabrikk som produserer effektivt i alle ledd.
Spesielt er det råvarene fra kua som har gjort det vanskelig i perioder. Til tider har de blitt presset til å bruke produkter fra utlandet, men det skjer ytterst sjeldent.
– Det er viktig for oss å benytte tilbudet innenlands. Det er fortsatt desidert mest norske råvarer i vår produksjon, uansett pris, sier Langfeldt.