Gjestebud med Hamsun-mat

I Grimstad skal museumsfolk døyve 20 menneskers "Sult" med inspirasjon fra "Markens Grøde".

Knut Hamsun

Knut Hamsuns forhiold til mat i litteraturen skal belyses i Grimstad.

Foto: SCANPIX

– Når man ser på nordisk skjønnlitteratur, så er det lite som er skrevet om mat, det eneste er Karen Blixens «Babettes gjestebud». Hamsun fokuserer lite på mat, men vi fant ut at vi likevel ville bruke hans bøker, sier Olav Haugsevje, faglig ansvarlig Grimstad bys museer. Fire av Hamsuns bøker er plukket ut til å belyse emnet.

Langbord for 20

Illustrasjoner av PAN (Knut Hamsun), laget av Karl Erik Harr.

'Pan' er en av bøkene som inspirerer til gjestebud for Hamsun-interesserte

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Ifølge Grimstad Adressetidende skal museet dekke langbord for 20 personer tirsdag 29. mars, Vivian Stølen skal sørge for maten.

Ifølge avisen er menyen foreløpig hemmelig, men fire av Hamsuns bøker er plukket ut for å belyse denne siden av Hamsuns forfatterskap. Det er "Sult", Markens Grøde", "Pan" og " Benoni".

Alle blir mette

Knut Hamsun i sin dikterstue på Nørholm i 1929

Knut Hamsun i sin dikterstue på Nørholm i 1929.

Foto: Eier: Nasjonalbiblioteket

– De fire bøkene belyser mat på ulike måter, «Sult» tar for seg fraværet av mat, «Benoni» tar for seg overfloden av mat, mens vi har to verk om hvordan vi kan høste av naturen: «Pan» handler om jegerens måte, mens «Markens Grøde» handler om bondens måte.

– Da blir det hvite duker. Og vi lover at de som kommer skal bli mette, sier Anita Estensen i Grimstad Bys museer til Grimstad Adressetidende. Og med 12 retter bør ikke det være en umulighet.