NRK Meny
Normal

Mongolsmedlemmer gjemte 1,2 kg hasj i skogen

To kamerater fra Grimstad møtte denne uka i retten tiltalt for å ha gjemt unna store mengder hasj i plastposer i skogen. Aktor har bedt om at de straffes med fengsel og samfunnsstraff.

Hasjbeslag Grimstad

«Ei krone her og ei krone der» står det ironisk nok på posen de to kameratene brukte til å gjemme unna 1,2 kilo hasj. De sier selv at årsaken til at de kjøpte det store partiet var å spare penger.

Foto: Politiet

Espen Refstie

Forsvarer for 27-åringen, Espen Refstie.

Foto: Leif Dalen / NRK
Aktor Unni Guldberg

Aktior Unni Guldberg vil ha ubetinget fengsel for den ene tiltalte, og samfunnsstraff for den andre.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Planen deres var at ikke noen skulle finne det, men nå ble det ikke akkurat slik. Så da endte vi opp her, sier Espen Refstie, som er forsvarer til en 27-åring fra Grimstad som nå står tiltalt for å ha kjøpt 1148 gram hasj sammen med kameraten sin.

Politiet pågrep de to mennene i november i fjor etter å ha spanet på dem en periode.

På kvelden, den 19. november, tok de med narkohund til et sted i nærheten av Holvannet i Grimstad, hvor de hadde stoppet tidligere. Et stykke inne i skogen fant de stedet hvor kameratene hadde gjemt unna nærmere 1,2 kg hasj i en plastpose.

Nå har aktor Unni Guldberg lagt ned påstand om 10 måneders ubetinget fengsel for 31-åringen, og 6 måneders samfunnsstraff for 27-åringen.

Skulle spare litt penger

To dager før beslaget, skal kameratene ifølge tiltalen ha betalt 40.000 kroner hver for partiet. Årsaken til at de kjøpte stoffet sammen var at det var billigere å kjøpe større mengder.

Formålet med stoffet var ifølge 27-åringen å bruke en del selv, og selge nok til å dekke utgiftene til forbruket.

Hasjbeslag Grimstad

Begge de to tiltalte erkjenner å ha kjøpt og oppbevart nesten 1,2 kilo hasj.

Foto: mvo001

Ifølge de tiltalte kan man selge en brukerdose med hasj for mellom 150 og 200 kroner. Etter litt hoderegning i retten, kom man frem til at de måtte ha solgt 200 gram hver, for å dekke betalingen på 40.000 kroner. Resten skulle gå til eget forbruk.

– Vi kjøpte det for å spare litt penger, sier 27-åringen.

Han ønsket ikke i retten å si om han hadde betalt for narkotikaen, og ville heller ikke si hvor de fikk tak i stoffet.

– Vi hadde aldri drømt om at noen skulle finne det. Det var ikke noen typisk plass man oppbevarer det, sa 27-åringen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

To kamerater fra Grimstad står tiltalt for å ha kjøpt og oppbevart over en kilo hasj i skogen.

Nekter for å ha kjørt ruspåvirket

Begge de to har erkjent straffskyld for de vesentligste punktene i tiltalen.

Men 31-åringen som kjørte bilen da de ble stoppet av politiet, nekter for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, til tross for at politiet fant narkotika i blodprøven hans som tilsvarer 0,5 i promille.

Årsaken er at han mener det var et døgn siden forrige inntak av narkotika, og han følte seg ikke påvirket denne kvelden.

I tillegg til beslaget på 1148 gram hasj, fant også politiet 478 gram hasj hjemme hos 31-åringen et par måneder tidligere på høsten.

i

I retten ble det sagt at de tiltalte var medlemmer i motorsykkelklubben Mongols.

Foto: MONGOLS MC SCANDINAVIA

Mongols-medlemmer

I retten kom det også frem at begge de to skal ha vært tidligere medlemmer av MC-klubben Mongols frem til i fjor høst. Men verken aktor eller noen av forsvarerne knytter narkotikabeslagene til MC-klubben.

31-åringen har opplyst at han meldte seg ut av klubben, fordi han ville starte på nytt og få seg en jobb. Han har vært jobbsøkende i 2 år, og i april i år fikk han seg fast jobb. Men ut i fra rusmidlene som ble funnet i blodet hans, har aktor bedt om at mannen blir fratatt førerkortet.

I retten sa forsvarer Ole J. Devold imidlertid at han mener det bør settes spørsmålstegn ved blodprøven, og mener også at man bør ta hensyn til situasjonen til 31-åringen.

– Kan få store konsekvenser

Ole J. Devold

Forsvarer for 31-åringen, Ole J. Devold, mener straffen mot hans klient er for streng.

Foto: Leif Dalen / NRK

– For en mann i en slik situasjon, kan det få store konsekvenser å miste sertifikatet. Da kan fort jobben ryke, og så er det tilbake igjen, sa Devold.

Devold mener at straffepåstanden om 10 måneders ubetinget fengsel er for streng, og ønsker at retten heller bør vurdere samfunnsstraff for 31-åringen.

– Her bør det tas større hensyn til erkjennelsen til min klient, og hans situasjon. Ved å sette en slik person i fengsel, vil det medføre at han mister jobben, og blir satt mange skritt tilbake, sier han.