NRK Meny
Normal

Gitarmusikk på SørlandsScenen

Etter å ha jobbet som frilansmusiker gjennom flere år, bestemte Christer Fredriksen seg for å spille inn soloplate. Onsdag stiller han med plate og gitar på SørlandsScenen hos Janne Aateigen i NRK P1.

Christer Fredriksen og Audun Ramo

Christer Fredriksen (gitar) og Audun Ramo spiller på SørlandsScenen.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Den erfarne gitaristen har turnert som musiker i mange år og i flere forskjellige sammenhenger.

For noen måneder siden kom han med debutplata «Urban Country».

Byttet instrument

Christer Fredriksen

Christer Fredriksen er klar for SørlandsScenen.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Han beskriver plata som ei melodisk gitarplate i jazzsjangeren.

– Jeg begynte å spille piano som barn, men som 13-åring ble jeg lei av det og fant ut at det var friere å spille gitar, sier Fredriksen.

Siden har det stort sett dreid seg om gitar. Han har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Kristiansand og mastergrad i rytmisk musikk fra Universitetet i Agder.

Til daglig underviser han elever på musikklinja ved Vågsbygd videregående skole.

– Det er høyt nivå på mange av dem og det kommer mange flinke gitarister i årene fremover. Det er en hyggelig jobb, smiler han.

Inspirasjon

Det er mye forskjellig som inspirerer til å lage musikk.

– Det kan være en bestemt følelse jeg prøver å beskrive, eller en melodisk idé jeg har lyst til å prøve ut. Noen ganger er det bare et heldig øyeblikk som utvikler seg til en låt!, sier musikanten.

Christer Fredriksen bygger sine egne gitarforsterkere.

– Det begynte som et forskningsprosjekt da jeg tok mastergraden. Og på plata spiller jeg på en av mine hjemmelagede gitarforsterkere, forteller han.

Synger med gitaren

Gitaristen har samarbeidet med Audun Ramo på bass, Bjørn Stiauren på trommer, Bendik Hofseth på saksofon og Ingolv Haaland på piano under arbeidet med plata.

– Jeg prøver å lage variasjon i uttrykket og prøver å finne ut hva som passer til de forskjellige låtene i forhold til instrumentering, sier han om plata som er en ren instrumentalplate.

– Jeg bruker gitaren til å fortelle historier gjennom låtene mine. Et eksempel er «Signes sang», som er en sang til den eldste datteren min. Her blir gitaren på en måte vokalisten, sier gitaristen fra Kristiansand.

Fredag skal hans plate «Urban Country» plasseres på en anmelderskala fra én til ti i ukas MusikkSnakk.