NRK Meny
Normal

Har gitt ut bok om sønnens opplevelser

Ellen Merethe Dunseth opplevde alle foreldres mareritt da sønnen etter mange års mobbing, tok en annen manns liv. Nå har hun skrevet bok om mobbingen og kampen hun har kjempet for sønnen.

Ellen Merethe Dunseth

ET SKOLEOFFER: Ellen Merethe Dunseth har skrevet bok om sønnen som store deler av barndommen ble mobbet og som til slutt endte opp med å ta en annen manns liv.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Ellen Merethe Dunseth sitter hjemme i stuen sin på Feda i Kvinesdal og blar i en perm der hun har samlet dokumenter fra årene sønnen hennes ble utsatt for mobbing. I boken "Et skoleoffer" som kom ut på forlaget Kolofon i slutten av september skriver hun om den vanskelige tiden.

– Prøvde å få han til å føle at han ikke var verdt noe

Tidlig så moren at problemene startet og at sønnen Morten ikke hadde det godt.

– Jeg følte jeg måtte følge ekstra godt med for det var stadig folk han var sammen med som skulle hevde seg selv på hans bekostning. Det syntes jeg var veldig urovekkende.

Hun husker godt en episode der sønnen kom hjem og var oppskrapet på begge beina.

– Jeg tenkte: Hva er det nå han har vært ute for? Men da hadde han blitt jaget av noen av mobberne slik at han havnet utfor en skråning, forteller moren til NRK.

– Jeg la merke til at han var veldig frustrert og at det stadig vekk var noen som var etter han og prøvde å få han til å føle at han ikke var verdt noen ting.

Ellen Merethe Dunseth ble vitne til at sønnen som ble mobbet, endte opp med å ta et liv. Nå har hun skrevet ned historien.

Mor gir ut bok om mobbing

I boken skriver moren om sønnens opplevelser og hvordan hun selv har kjempet for at han skulle lykkes i skolen ved å bruke sine praktiske egenskaper.

– Til tross for at han ikke var så sterk teoretisk, var han en veldig aktiv gutt som viste interesse for praktiske ting. Jeg så tidlig at det var en arbeidsmann i gutten. Hans praktiske egenskaper ble mer og mer synlige etter hvert som han ble eldre, forteller hun.

«Mamma, jeg føler jeg har kommet til himmelen!»

Da Morten startet på ungdomsskolen og mobbingen mot sønnen fortsatte, bestemte moren seg for å søke sønnen over til en annen skole.

bok mobbing

FOLK TAKKER MEG: Etter at boken kom ut har Ellen Merethe fått mange positive tilbakemeldinger. – Folk takker meg for at jeg tør å stå frem med historien, sier hun.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Jeg måtte rett og slett redde han fra mobbingen.

På den nye skolen gikk det ikke lang tid før Morten fikk det bedre. I boken skriver moren at sønnen stortrivdes blant elevene der og at han gled rett inn i klassemiljøet. Han fikk venner som han kunne være sammen med på fritiden og en lærer som han likte svært godt.

Til moren skal sønnen ha sagt: "Mamma, jeg føler jeg har kommet til himmelen".

Mobbingen ble det slutt på og lite visste moren at det en dag skulle gå virkelig galt og at sønnen skulle ende opp med å ta et liv.

Drapet

Natt til 3. september 1999 skjedde det noe som skulle forandre livet totalt for både sønnen og moren. Da var Morten blitt 18 år og gikk på videregående skole.

En fyllekrangel mellom Morten og en 22 år gammel gutt førte til at sønnen til Ellen Merethe gikk til angrep på den andre gutten. Hendelsen fikk en dramatisk utgang.

(Saken fortsetter under bildet)

huset feda

DRAPET: Huset der drapet ble begått. Morten ble dømt til 12 års fengsel. (Arkivfoto).

Foto: Anne Wirsching / NRK

Moren innleder boken med å fortelle om telefonen hun fikk som gjorde at det gikk kaldt nedover ryggen hennes. I den andre enden av røret fortalte lensmannen i hjembygda at sønnen hennes hadde vært i slåsskamp med en annen gutt og at gutten nå lå på sykehuset og svevde mellom liv og død.

To døgn senere kom beskjeden om at gutten var død.

«Nå stod politiet overfor en drapssak og gjerningsmannen, jo det var min sønn», skriver Ellen Merethe i boken.

Fikk hjelp i fengselet

Morten ble dømt til 12 års fengsel for forsettlig drap. I dag har han sonet ferdig dommen og bor nå på Østlandet der han har stiftet familie og jobber som bilberger.

Til NRK sier Morten at han er glad for at boken til moren nå har kommet ut.

– Boken gir et håp om kunne å hjelpe andre i lignende situasjoner. Jeg mener man bør fokusere mer på at man kan få en utdannelse uten å sitte på skolebenken og at man bedre kan forene det praktiske med det teoretiske, sier han.

Først sonet han i Ila fengsel, men ble senere flyttet til Berg fengsel i Tønsberg.

– Det var først da han kom til Berg fengsel at han fikk den hjelpen og rehabiliteringen han trengte. Nå har han fått det livet han ønsket, forteller moren.

Hun synes det er vanskelig å vite hvorfor akkurat hennes sønn ble mobbet.

– Det kan nok ha noe med at han var litt annerledes enn de andre barna. Han var glad i å sage ved og gjøre praktiske ting. Mens de andre barna var ute og lekte, hadde Morten mer lyst til å gjøre ting med hendene sine.

med perm

PERM FRA MOBBETIDEN: I en perm har Ellen Merethe samlet brev og skriv som dokumenterer mye av tiden der mobbingen foregikk. Blant annet lapper fra mobberne, brev hun har skrevet til skolen og prøver og skolearbeid som mobberne hadde revet og krøllet i stykker. Mobberne sendte også ut bursdagsinvitasjoner til Morten, men da han dukket opp fikk han beskjed om at han ikke fikk lov å komme likevel.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Situasjonen er like ille som for ti år siden

Etter at boken kom ut har hun fått mange positive tilbakemeldinger folk som takker henne for at hun har stått frem med historien om sønnen.

– Det er så mange som sier at det er så flott at noen endelig tør å skrive om disse tingene. Mange av de innsatt i fengselet der Morten sonet spurte stadig vekk når boken kom ut. De hadde nemlig opplevd mye av det samme, forteller hun.

Hun håper nå at det kan komme en diskusjon i kjølvannet av bokutgivelsen.

– Jeg har snakket med flere stortingsrepresentanter der jeg har gitt uttrykk for at de som er praktisk anlagt ikke slipper til i skolen og hva dette kan føre til. Jeg mener situasjonen i skolen er like ille som da sønnen min gikk på skolen, sier hun.

Moren prøver ikke å unnskylde det sønnen gjorde, men hun mener mobbingen kan være med på å forklare noe av grunnen til at det endte som det gjorde.

– Jeg vil absolutt ikke forsvare det som har skjedd, men det er forskjell på å forsvare en ting og forklare en ting.