Gir terningkast til tiggernes antrekk: – Smakløs form for nettmobbing

Bloggere i Kristiansand har tatt bilder av rumenere på gaten der de gir terningkast til tiggernes antrekk. – Smakløst, mener fader Christoforos Schuff.

Bloggere

Rebecca Andersen og Carl-Erik Rasch-Haugen hevder det ikke ligger noe vondt bak blogginnlegget om tiggerne i Kristiansand. – Vi ønsker å skape debatt og engasjement, sier bloggerne.

Foto: Nina Eilertsen / NRK

I et blogginnlegg kalt «Moteblogg for rumenske tiggere» i Kristiansand gir de som står bak bloggen karakterer til rumenernes stil og bekledning.

Blogginnlegget starter med denne setninger: «Vi har i lang tid stusset på hvor de Rumenske tiggerne i Kristiansand får sine moteinnslag fra.»

Under ser man et bilde av en rumener på gaten med en kopp. Ved siden av en terning som viser tallet to.
Videre står det «Vi kan med sikkerhet si at dagens to utvalgte, er kraftig inspirert av 'Mormor med de åtte ungene', med en dash av 80-tallet ...».

Christoforos Schuff

Christoforos Schuff er engasjert i rumenernes sak, og er daglig i kontakt med dem som oppholder seg i Kristiansand.

Foto: Frans Kjetså/NRK

– Nedverdigende

Fader Christoforos Schuff, som har engasjert seg mye for rumenerne i Kristiansand, reagerte sterkt da han første gang så blogginnlegget.

– Når jeg ser slike ting så blir jeg rett og slett skuffet. Jeg forventer mer av dagens mennesker, særlig i dette samfunnet. Dette er en ganske smakløs form for nettmobbing, sier Schuff til NRK.

Når han får vite at de som står bak innlegget har en plan om å gjøre noe positivt for tiggerne, sier han at han fortsatt synes det er usmakelig.

– I forhold til det de har skrevet frem til nå, kommer det ikke frem hva de egentlig mener med dette. De har skrevet at de fikk lov å ta bilder, men rumenerne visste kun om det ene bildet som ble tatt der bloggeren er sammen med dem. Måten de andre bildene er tatt og presenteres på er ikke bra, sier Schuff.

– Noe av det de skriver fremstår som en svært nedverdigende måte å omtale disse menneskene på, synes han.

– De må ha misforstått

Selv er Schuff daglig i kontakt med rumenerne på gaten i Kristiansand.

– De har ikke nevnt denne bloggen for meg, sier han.

Han er også kritisk til at rumenerne ikke selv har muligheten til å få slettet bildene.

Blogg med terningkast om tiggernes klær

Skjermdump fra bloggen til Rebecca Andersen og Carl-Erik Rasch-Haugen. Her skriver de blant annet om tiggernes klær.

Foto: Skjermdump

– Disse rumenerne er i en posisjon der de ikke vet at bildene finnes. De er heller ikke klar over at de har krav på å få slettet bildene. De kan ikke ha forstått formålet med bildene, mener han.

Vil skape debatt

Rebecca Andersen og Carl-Erik Rasch-Haugen er to av dem som står bak bloggen. De forklarer at det er en dypere mening bak blogginnlegget. Poenget er ikke å gjøre narr av tiggerne, men å skape debatt, forklarer de.

– Dette er en del av et prosjekt om å få satt hverdagslige ting på dagsorden. Det har kommet mange debattinnlegg og folk engasjerer seg både for og mot innholdet. Men vi tror mange kommer til å få sjokk når de oppdager hva som er vårt egentlige mål, sier Rebecca Andersen til NRK.

Hun forklarer at de har en plan der tiggerne skal få en positiv opplevelse neste uke, men ønsker ikke å avsløre hva dette er før neste uke.

Provoserte lesere

Etter at innlegget ble lagt ut for to dager har over 60 personer kommentert bildene og innlegget.

Mange uttrykker at de er provosert og mener påfunnet blant annet viser «mangel på respekt».

– Vi skjønner at blogginnlegget kan bli oppfatte som hets. Men vi ønsker nå å skape mest mulig blest om dette og det er ekstremt positivt det som skal skje etter hvert, sier Andersen.

– Vi mener at mange er likegyldige til tiggerne i Kristiansand. Vi opplever allerede at mange er provosert, samtidig som flere ser humor i dette, sier Rasch-Haugen.

De synes mange debattinnlegg og artikler i avisene ofte blir veldig preget av at folk er for eller mot tiggere. Håpet deres er at folk skal engasjere seg, ikke bare tenke for eller mot, svart eller hvitt.

– Noen mener vi er bortskjemte drittunger og ikke har empati. Men det stemmer altså ikke, sier Andersen.

– Det er et poeng at folk skal være mot oss og mot innholdet i dette blogginnlegget. Vi ønsker å skape debatt. Og folk bør følge med fremover, da vil de se at det vil komme mye positivt ut av dette, sier Rasch-Haugen.

LES: – En tier i koppen hjelper ikke

Avklarte med rumenerne

På bloggen går det frem at bloggerne fått lov av tiggerne til å ta bilde av dem og at rumenerne skal ha gitt tillatelse til å bruke bildene på bloggen.

«Vi er på godfot med tiggerne i Kristiansand, kostet oss ti kr bildet, og vi fortalte hva våre hensikter var, og har avtalt videre samarbeid med dem, litt humor har de faktisk selv om de er rumenere ...», står det i innlegget.

– Vi har pratet med flere av dem som snakker engelsk, og forklart at bildene skulle på internett. Vi forsto det som at det var greit for dem. Vi har ikke betalt ti kroner for å få lov, men vi har gitt, og gir dem ofte noe når vi møter dem, sier Rebecca Andersen.

NETT-TV: Gir terningkast til tiggernes antrekk
Bloggere i Kristiansand har tatt bilder av rumenere på gaten og så gitt terningkast til tiggernes antrekk. Dette skaper sterke reaksjoner hos flere.

NETT-TV: Gir terningkast til tiggernes antrekk.