Gir oss mer om Willy og Gerda

Jan Engervik er klar med sin tredje plate om «Willy og Gerda». 69-åringen fra Lindesnes synes han «måtte», fordi folk lurte på hvordan det går med figurene hans.

Jan Engervik

Jan Engervik fra Lindesnes har oversatt danske Niels Hausgaards karakterer 'Willy og Gerda' til sørlandsk dialekt.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Folk har spurt om de fortsatt er gift og om åssen de har klart seg. Så da tenkte jeg OK, det er noen som venter på å få vite mer, forklarer den populære sørlandske visesangeren, om inspirasjonen til å gå i gang med den nye plata «Når alt kommer til alt».

Egentlig dansk

Platecover - Niels Hausgaard

Danske Niels Haugsgaards plater handler ofte om karakterene Willy og Gerda.

Foto: Skjermdump

Figurene «Willy og Gerda» kommer egentlig fra visedikteren og visesangeren Niels Hausgaard i Hirtshals på Jylland. Det er hans produksjon Engervik har fått lov til å dukke ned i gjennom mange år, for så å gjendikte sangene fra nordjysk dansk til sin egne lune «lindesneske» språkdrakt.

Willy og Gerda har blitt med på ferden over Skagerrak, og opphavsmannen selv har skrytt av det Engervik har fått til. Hausgaard har ifølge Engervik sagt at det er kult. Og mere enn det:

– Han har sagt at noe et bedre enn originalen. Og da vet jeg ikke riktig hva jeg skal svare, sier Engervik beskjedent. Han understreker at det er veldig morsomt at folk i hans distrikt her sør synes det han synger om er noe å tenke over.

Skal sette tankene i gang

For livet, tankene og refleksjonene til Willy og Gerda (gift i hele 40 år!) er ifølge Engervik sånn som vi alle har det. De er hverdagslige og almene. Og visene skal sette tankene i gang hos lytteren.

Engevik ønsker å være en visesanger som gjør noe med folk i mere enn de tre og et halvt minuttene han bruker på å fortelle sine historier til musikk-akkompagnement.

Aktuelle

Hausgaards viser blir i Engerviks hode til hans egne bilder og betraktninger, så ekte og personlige som mulig.

– Jeg er jo litt ettertenksom. Åssen er det blitt «Når alt kommer til alt»? Er det blitt greit? Eller er det ting vi skulle gjort annerledes? Sånne tanker er i hvert fall en veldig aktuell problemstilling i mitt liv, sier den erfarne visesangeren som du møter på SørlandsScenen på P1 onsdag 2. desember i halv-fem tida.