NRK Meny
Normal

Gir IS-misbrukte jenter traumebehandling

Sina Saltbones har viet livet sitt til å hjelpe jenter som har blitt utsatt for IS` brutalitet.

Daglig leder av Refugee Alliance, Sina Saltbones, forteller om hvordan det er å møte jentene som er misbrukt av IS.

Sina Saltbones i en flyktningleir i Irak. Her bor mange av jentene som behandles på traumesenteret hjelpeorganisasjonen hennes driver.

I NRK Sørlandets nett-TV-serie «Tett på» forteller Sina Saltbones fra Kristiansand om hvordan hennes hjelpeorganisasjon Refugee Alliance gir traumebehandling til de misbrukte jentene.

– IS har tatt mange tusen jenter til fange. Mange av dem har blitt torturert, solgt og voldtatt flere ganger om dagen, sier hun i programmet.

– Vi tar oss av disse jentene når de blir satt fri og gir dem traumehjelp.

Prøver å skape trygghet

Den kristne hjelpeorganisasjon for flyktninger, Saltbones er leder for, ble grunnlagt i 2011 og har hovedkontor i Kristiansand. Dagsentrene for jentene er i Zambia, Uganda og Irak.

De fleste ansatte i Refugee Alliance er selv eller har vært flyktninger.

Saltbones, som ble kåret til Årets modigste av Tara i 2015, forteller om flere sterke inntrykk i løpet av årene som hjelpearbeider.

– Vi prøver å få dem til å føle seg trygge, men det skal litt til.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Sina Saltbones

– Ser at behandlingen fungerer

Blant annet forteller hun om en jente som kom til dagsenteret i Irak etter å ha blitt holdt som fange av IS. Hun hadde blitt voldtatt og Saltbones forteller at jenta så helt tom ut.

– Du kunne se at hun gikk ut og inn av virkeligheten. Hun var helt mimikkløs og var stiv i blikket, sier hun.

Saltbones måtte reise videre til et annet senter, men fire uker senere fikk hun et bilde av jenta. På bildet så hun en helt annen person. Traumebehandlingen hun hadde fått, hadde fungert.

– Jeg kunne se at hun hadde våknet opp og jeg har fått høre at hun har fortalt at hun nå klarer seg uten tunge medisiner. Hun får sove om natta og har fått livet tilbake etter behandlingen.

Se hele intervjuet med Sina Saltbones i videoen under!

Se intervjuet med daglig leder i hjelpeorganisasjonen Refugee Alliance, Sina Saltbones, i Tett på. Programleder Knut Knudsen Eigeland. Produsert av Håkon Eliassen.