Gir ikke opp kampen mot møllene

Aksjonistene mot vindmøller på Lista nekter å gi opp kampen, til tross for at prosjektet i dag fikk 388 millioner kroner i støtte fra staten.

Kåre Rudjord

Kåre Rudjord i aksjonsgruppa 'Ja til bevaring av Lista-landskapet' varsler sivilt søksmål. Han mener ikke kampen mot vindmøllene er tapt.

Foto: Eirik Damsgaard/NRK

Vindkraftprosjektet på Lista har fått 388 millioner kroner i støtte fra Enova, og nå er planene om 31 vindmøller nærmere en realisering enn noensinne.

Planene har møtt motstand fra miljøvernmyndigheter og turistnæring.

Aksjonsleder Kåre Rudjord i aksjonsgruppa «Ja til bevaring av Lista-landskapet» sier at et sivilt søksmål kan bli aktuelt.

– Pengene fra Enova er ingen grunn til å gi opp kampen. Her er det snakk om miljøverdier som landskap, natur, fugl og fornminner. Så kommer det et industriområde på 15 000 dekar oppi dette naturskjønne fjellområdet, sier Rudjord.

– Tror de at tyske turister synes det er fantastisk å komme hit og se på vindmøller.

(Artikkel fortsetter under video)

Video Millioner til vindmøller

I dag ble det kjent at Lista vindkraftverk får 388 statlige millioner. Se reaksjonene ved å klikke på bildet.

Ordføreren jubler

Totalt er det gitt konsesjon til å bygge 31 vindmøller med en høyde på over 100 meter. Møllene skal stå på Vest-Lista, i heilandskapet noen hundre meter inn fra havet.

Ordfører Stein A. Ytterdahl har lenge drømt om en vindmøllepark, og mener de nesten 400 millionene var det som skulle til for å få realisert planene. Han mener en vindmøllepark er viktig for hele landsdelen.

Tor Helge Kjellby, Stein A. Ytterdahl, Robin Kåss og Odd Omland

Tor Helge Kjellby i Norsk Miljø Energi as (f.v.), Farsunds-ordfører Stein A. Ytterdahl, statssekretær Robin Kåss og Kvinesdal-ordfører Odd Omland på stedet der møllene skal bygges.

Foto: Eirik Damsgaard/NRK

– Nå er det, så langt jeg kan se, ingen hinder for at utbygger kan sette i gang. Det gir vårt næringsliv og vårt område en ny impuls, en fornyelsesmulighet og en mulighet for ny vekst, sier Ytterdahl.

– Vil gi arbeidsplasser

– Det er første gang i vår landsdel at vi skal vinne erfaring med å bygge og drifte skikkelige vindkraftanlegg. Dette er en interesant sektor i tida framover - både til lands og til havs - og vårt næringsliv vil da få en førstehåndsmulighet til å posisjonere seg.

Et Lista vindkraftverk i drift krever neppe mer enn ti ansatte. Men det vil dryppe på lokalt næringsliv, mener Ytterdahl.

– Alt fra Umoe Mandal som kan lage blader, til Eiken Mekaniske Verksted som kan lage festeanordninger, kan her få ei inngang til en sektor i stor vekst.

– En sorgens dag

Sveinung W. Jensen

Redaktøren i Farsunds avis, Sveinung W. Jensen, er kritisk til vindmølleplanene.

Foto: Leif Dalen/NRK

Men redaktøren i Farsunds avis, Sveinung W. Jensen, mener ordførerens jubel over arbeidsplasser ikke holder mål. Han er kritisk til vindmølleplanene.

– Jeg mener dette er en sorgens dag for alle som bor i Farsund. Jeg mener at Ytterdahl som ordfører - med hjelp av partikamerater i Regjeringa - har åpnet for å rasere noe av det mest dyrebare vi har på Lista.

– Jeg hadde ikke protestert på dette hvis Ytterdahls ja til industribygging hadde skapt hundrevis av arbeidsplasser i kommunen. Men her snakker vi om like mange permanente arbeidsplasser som på den lokale puben på hjørnet, sier Jensen.