Hopp til innhold

Skolekorps får milliongave

Skolekorps på Sørlandet er svært glad for milliongaven fra Sparebanken Sør. Altfor ofte må barna spille på eldgamle instrumenter.

Tuba

Slitte og gamle instrumenter er et stort problem for mange skolekorps. Det ønsker Sparebanken Sør å gjøre noe med. Nå gir de 60 skolekorps i Agder og Telemark 2,5 millioner kroner i gave.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Korpsene har for lite å rutte med i dag. De statlige midlene vi får, dekker ikke opp behovene vi har, sier Knut Gunnar Valle i Norges Musikkorps Forbund Sør til NRK.

I dag ble det klart at Sparebanken Sør deler ut 2,5 millioner kroner til lokale skolekorps i Agder og Telemark. Milliongaven fra Sparebanken Sør vil bli fordelt mellom om lag 60 korps, hvor gavestørrelsen tilpasses etter antall medlemmer i korpsene. Gaven gis i forbindelse med Sparebankforeningens 100-års jubileum.

– Å ha gode instrumenter er viktig for at barna skal trives i korpset.

20 år gamle instrumenter

Altfor ofte blir barna tildelt gamle og utslitte instrumenter. Da er det ikke alltid like lett å få rene toner.

– Enkelte av instrumentene er så gamle som 20 år. Å få tildelt et utslitt messinginstrument eller en treblås som stadig må inn til reparasjon, er svært lite motiverende for barna og ikke minst foreldrene. De opplever dette som et problem i hverdagen, sier Valle.

Det er ofte de yngste musikantene i startfasen som må ta til takke med de mest slitte instrumentene. Det går ut over motivasjonen til barna, forteller Valle.

– Det er veldig lite motiverende å starte med en ny aktivitet og få utdelt instrumenter som ikke holder mål.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barn som spiller i korps

– Å få tildelt gamle og slitte instrumenter er svært demotiverende for barna, sier Knut Gunnar Valle i Norges Musikkorps Forbund Sør. Han er svært glad for pengegaven fra Sparebanken Sør.

Foto: Vikene/Scanpix / NTB scanpix

Vil bedre opplæringen

Han gleder seg over at de nå kan bytte ut de dårligste instrumentene.

– Det er en kjempeflott gave. Jeg er helt sikker på at alle skolekorpsene vil sette stor pris på dette. Det er alltid kjærkomment med litt ekstra tilskudd.

Hvordan er situasjonen for de korpsene som er dårligst stilt økonomisk?

– Det er alltid behov for investeringer, spesielt til de dyre instrumentene. De kan fort koste mellom 30.000 og 50.000 kroner. Da hjelper disse midlene mye.

Men det er ikke bare nye instrumenter som koster. Valle håper pengene også kan gjøre at de kan sette inn flere ressurser i opplæringsarbeidet.

– Når vi får såpass mye støtte vil det gjøre det mulig å hente inn flere instruktører slik at man får bedre kvalitet blant annet på seminarsamlingene. Disse midlene vil helt klart øke kompetansen i opplæringen, avslutter han.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,6 kr
Dyrest kl. 08 0,68 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %