– Å forlate båten er siste utvei

Skipper på RS «Ægir», Jarl Pedersen, er svært glad for at ingen av kollegene hans ble alvorlig skadd da de måtte hoppe i sjøen og forlate en skadet båt i mørket.

Mannskapet på RS «Ægir» måtte torsdag kveld hoppe i vannet etter at redningsskøyta ble truffet av en brottsjø og gikk rundt to ganger. De ble reddet opp av helikopter fra 330 skvadronen.

– Det er absolutt siste utvei å velge og forlate båten. Dette er en av de mest værharde plassene i Norge. Det har vært veldig dramatisk, sier Jarl Pedersen.

I dag tidlig har han vært på befaring på Storestranda på Lista, der Ægir ligger strandet.

Ægir ligger strandet

Redningsskøyta Ægir drev inn mot land og strandet på Storestranda, like ved Marka skytefelt på Lista.

Foto: Lars Eie / NRK
RS «Ægir» ligger strandet

Redningsskøyta Ægir blir trolig ikke berget i dag, ettersom det er for mye vind.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
RS «Ægir» havarert

Ægir har gjennomført over ti tusen oppdrag gjennom 28 år i tjenesten, ifølge Redningsselskapet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Jeg er bare glad for at det gikk bra med kollegene mine. Det er ikke noe greit syn å se båten sånn, men det er ting som kan erstattes.

Mannskapet på tre ble flydd til Sola og kjørt videre til helsesjekk hos legevakta. Det står etter forholdene bra til med alle tre, ifølge kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

– Men selv for en redningsmann er det tøft å måtte gå i sjøen i mørket i såpass dårlig vær, sier Pedersen.

Svært høye bølger

Redningsselskapet satte krisestab og orienterte de pårørende om at mannskapet har det bra. De tre på RS «Ægir» har fått kollegastøtte av frivillige i Redningsselskapet i Stavanger gjennom natta, ifølge Pedersen.

Ulykka skjedde etter at redningsskøyta gikk ut i dårlig vær og svært høye bølger for å lete etter en person som hadde havnet i sjøen utenfor Farsund.

Like etter at Hovedredningssentralen meldte at den savnede personen var funnet i sjøen og ble fraktet til Haukeland med luftambulanse, kom det meldinger om at redningsskøyta hadde fått store skader.

En kraftig brottsjø fra sida slo ut vinduene i styrehuset og båten ble kastet rundt to ganger. Mannskapet på tre sendte ut nødsignal og tok på seg redningsdrakter.

– 330 skvadronen var raskt på plass og mannskapene fikk beskjed om å hoppe i sjøen. De ble tatt opp av 330-skvadronen og fløyet til Stavanger, sier Pedersen.

Lars Gunnar Eide rapporter fra Lista om redningskøyten Ægir som ligger i fjæresteinene. Skipper Jarl Pedersen som ikke var ombord var vitne til redningsaksjonen da kollegene ble reddet.

NETT-TV: Rapport fra Lista om redningskøyten Ægir

Skal ha full gjennomgang

Redningsskøyta Ægir drev inn mot land og strandet på Storestranda, like ved Marka skytefelt på Lista. Ifølge beredskapssjef Ronny Pedersen i Redningsselskapet skal Ægir godt tåle så dårlig vær som det var på stedet.

Redningsskøyta Ægir

Redningsskøyta «Ægir» etter ulykka.

Foto: Redningsselskapet

– Ægir har gjennomført over ti tusen oppdrag gjennom 28 år i tjenesten, ofte i ekstremt dårlig vær, som det også var i går. Meg bekjent har det ikke tidligere skjedd at ei redningsskøyte på denne måten har rullet rundt to ganger.

Berging av båten starter når værforholdene tillater det. Det blir trolig ikke i dag.

– Først og fremst har vi fokus på å ta vare på våre mannskaper nå. Vi er på vei til Stavanger for å ha en detaljert gjennomgang med dem, sier Pedersen.

Ung mann kritisk skadd

Det som utløste aksjonen ved 19.30-tida torsdag kveld var at en mann ble tatt av ei bølge og havnet i sjøen i Farsund. Mannen ble reddet og ligger nå kritisk skadd på Haukeland universitetssjukehus.

Båten ble i går kveld tatt i en brottsjø og gikk rundt to ganger før den drev på land og strandet på Storestranda på Lista.

NETT-TV: Ægir strandet på Lista