Skulle til Oslo, havnet på feil fly

Ukentlig går passasjerer på feil fly ved Kristiansand lufthavn Kjevik på grunn av dårlig merking. Liv Brit Kambo skulle fly fra Kjevik til Oslo, men gikk om bord i Bergen-flyet.

Kjevik flyplass

Det er langt ut til flyet fra gaten på Kristiansand lufthavn Kjevik. Også i dag var det passasjerer som måtte spørre flypersonalet om hvilket fly de skulle ta.

Foto: Marianne Rimstad Nordvik / NRK

Flypassasjer Liv Brit Kambo sier hun ikke oppdaget noe før hun ble ønsket velkommen om bord på Widerøe sin flyvning til Bergen over høyttaleranlegget.

Ikke så opptatt av flyselskaper

– Da jeg kom meg gjennom gaten på flyplassen så fulgte jeg strømmen av mennesker inn på flyet og fant seteplassen min. Jeg satt meg ned og slappet av, jeg spente meg fast og tenkte at nå er jeg klar til avgang. Så hørte jeg fra høyttaleranlegget: nå er vi klare for avgang til Bergen. Bergen tenkte jeg, jeg skulle jo til Oslo, forteller Kambo til NRK.

Norwegian på Kjevik

Norwegian flyr blant annet fra Kjevik til Oslo.

Foto: Røysland, Åse / Åse Røysland/NRK
SAS og Widerøe

Widerøe flyr fra Kjevik til Bergen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Hun løp ned flytrappa fra det hvite og grønne Widerøeflyet og opp trappa til det røde og hvite Norwegian-flyet ved siden av.

– Jeg var nok litt trøtt, men det er jo ikke noe unnskyldning, sier hun.

– Men det er jo to forskjellige flyselskap?

– Jeg håpet jeg ikke skulle få det spørsmålet. Jeg er ikke så veldig opptatt av flyselskaper og flytyper, sier Kambo og ler.

– Ikke enkelt i en stresset situasjon

Men Liv Britt Kambo er langt fra den eneste flypassasjeren som har gått på feil fly på Kjevik. Mens man på de fleste andre flyplasser blir kanalisert direkte ut til flyet man skal ta, blir man på Kjevik derimot stilt overfor valg mellom flere fly som står oppstilt på rekke og rad.

Bakkemannskapene på Kjevik er fullt klar over problemet. Det skjer nemlig flere ganger i løpet av uka at passasjerer velger feil fly.

– Heldigvis skjer de ikke ofte, men det skjer likevel at passasjerer går om bord i et annet fly enn det de egentlig skal på. Vi har planer for hvordan flyene skal parkere for å minimere problemet, sier Tor Erik Egerdal i SAS Ground Handling.

Han forklarer at det ofte skjer med passasjerer som ikke er så reisevante.

– I en stresset situasjon er det enkelte som kanskje ikke er så reisevante, som ser et fly og tror de skal der fordi de ser mange andre går om bord. Da glemmer de å sjekke om det kanskje er et annet fly fra et annet selskap, sier Egerdal.

LES: Frykter folk havner på feil fly

Innrømmer dårlig merking

Men Liv Brit Kambo har reist mye med fly, og hun ser mange som gjør samme feilen som hun selv gjorde.

Forinskelser på Kjevik lufthavn

Passasjerer på vei inn i et fly på Kristiansand lufthavn Kjevik.

Foto: Erlend Fernandez Stedding / NRK

– Ja, ja, ja, dette ser jeg mange som gjør. Jeg hører ofte andre passasjerer som i det de kommer om bord i flyet spør om dette er flyet til for eksempel Oslo. Det er jo en trøst for meg å vite at jeg ikke er den eneste som har gjort denne feilen, sier Kambo.

Egerdal forklarer at et av problemene med flyplassen på Kjevik er at de ikke har gangbroer ut til flyene. Og han innrømmer litt for dårlig merking på asfalten.

Han lover at det vil bli bedre når den nye terminalen står klar om noen år.

– Vi får to parkeringsplasser til, dermed kan bli noe større avstand mellom flyene. Og det jobbes også med bedre merking med striper på asfalten. Kombinert med sperrebånd som leder ut mot flyene, håper vi det blir enklere for passasjerene å finne veien til riktig fly, sier Egerdal.

LES: Full enighet om satsing på Kjevik

– Jeg har et problem

Liv Brit Kambo mener de umiddelbart bør gjøre det enklere for passasjerene, og har et råd til flyplassen.

– Jeg synes de burde ha et stort skilt ved flytrappene der det står destinasjon og hvilket flyselskap det er, sier hun.

Selv om skiltene skulle komme, kan hun ikke love at hun ikke kommer til å gå på feil fly igjen.

– Jeg kan ikke se bort fra det. Når jeg ikke ser forskjell på Widerøe og Norwegian har jeg kanskje et problem, sier hun og ler.

LES: Havnet på feil fly