Hopp til innhold

Gikk alltid med kniv

En drapstiltalt mann i Farsund har forklart at han alltid gikk med kniv. Han er tiltalt for å ha drept en 57 år gammel mann i Vanse.

Drap i Farsund

En 32 år gammel mann er tiltalt for drap i Farsund.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Mandag startet rettssaken i Lister tingrett mot en 32 år gammel mann i Farsund. Han er tiltalt for å ha drept en 57 år gammel mann i oktober i fjor.

Gikk alltid med kniv

Aktor Hilde K Sakariassen startet med å spørre ut 32-åringen, blant temaene var kniver. Den 57 år gamle mannen ble knivstukket 16 ganger og døde av skadene.

– Jeg gikk alltid med kniv dersom jeg følte meg utrygg. Kniv ga en trygghetsfølelse. Jeg hadde en mulighet til å forsvare meg dersom jeg havnet i en situasjon, forklarte tiltalte i retten.

57 år gammel mann drept i Farsund

En 57 år gammel mann ble funnet drept i Farsund 22. oktober i 2012.

Foto: Lars Eie / NRK

I retten kom det fram at han alltid hadde vært glad i kniver og samlet på dem.

Skulle drive business sammen

Den tiltalte 32-åringen fortalte i retten at han hjalp den drepte 57-åringen med oppussing av leiligheten. Men de hadde også planer om å drive business sammen. Blant annet om salg av narkotika eller startet et firma.

Aktor og forsvarer i drapssaken i Farsund.

Statsadvokat Hilde K. Sakariassen til venstre og forsvarer Gunhild Bergan til høyre.

Foto: Lars Eie / NRK

Ifølge forklaringen til den tiltalte fikk han narkotika av den drepte 57-åringen.

Den 32 år gamle mannen har tidligere forklart at han var redd avdøde, men likevel valgte å hjelpe ham. Aktor ville vite hvorfor tiltalte da oppsøkte avdøde dersom han var redd.

Det er mye den 32 år gamle mannen ikke kan huske, fordi han skal ha vært ruset før, under og etter drapet.

Nødverge

Et av temaene som vil bli berørt i retten er nødverge. Tiltalte har tidlig forklart at avdøde bøyde seg for å hente en kniv under en diskusjon, og da trakk 32-åringen fram sin kniv og stakk den 57 år gamle mannen. Tiltalte mener det var en nødvergesituasjon.

Aktor ville vite hvorfor ikke 32-åringen meldte seg til politiet dersom det var nødverge. Det kunne tiltalte ikke gi noen forklaring på. Men tiltalte oppsøkte en annen mann i Farsund og fortalte hva han hadde gjort etter drapet.

Tiltalte og to andre ble pågrepet i saken, men siktelsen mot de to andre er frafalt på grunn av bevisets stilling.

Avkreftet voldtekt

Tiltalte har forklart i retten at en slektning av ham skulle ha blitt voldtatt av den drepte 57-åringen.

I retten spurte aktor om tiltalte hadde snakket med slektningen om den angivelige voldtekten. Ifølge det som kom fram i retten skal slektningen ha avkreftet at hun ble voldtatt av den drepte.