Geparden Kimani skal likevel ikke ha unger

Dyreparken i Kristiansand har tatt flere røngtenbilder av geparden Kimani, for å fastslå om hun er drektig eller ikke. Konklusjonen er klar: geparden skal ikke ha unger.

Dyreparken, Kimani

En normal drektighetsperiode for geparder er mellom 90 og 95 dager. Kimani har i dag gått svanger i 100 dager.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Det opplyser Kristiansand Dyrepark i en pressemelding fredag ettermiddag.

– Det er skuffende. Først og fremst overraskende, dernest sårt og leit, skriver Dyreparken i pressemeldingen.

Mange har fulgt spent med, og ventet på fødsel, på direktesendinger ulike steder. Nå viser det seg altså at det ikke blir fødsel.

– I midten av oktober ble det dokumentert mange paringer mellom Kimani og Kito, i løpet av to dager. Kimani begynte etter hvert å legge på seg, og viste alle tegn på en vellykket graviditet – dette har hun vært gjennom før. Magen vokste sakte men sikkert, og hun viste stor appetitt, skriver Dyreparken.

Tok røntgenbilder

Det var først torsdag Dyreparken opplyste at de ikke var sikre på at geparden skulle ha unger. Derfor ble det tatt røntgenbilder.

– Selv om hun har vist alle tegn på et vellykket svangerskap, har hun nå gått lenger over tiden for estimert fødsel enn det dyrepasserne er komfortable med. En røntgenfotografering vil sannsynligvis gi oss noen flere svar, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken B. Schjøtt til NRK.

Dyreparken håper røntgenbildene vil vise at fostrene har det bra.

– Men et alternativ er at det kan være innbilt svangerskap, som ikke er uvanlig hos geparder.

Geparden Kimani

En normal drektighetsperiode for geparder er mellom 90 og 95 dager. Kimani har i dag gått svanger i 100 dager.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Ikke gode nok bilder torsdag

Torsdag ble det tatt en håndfull røntgenbilder av geparden Kimani, men kvaliteten på bildene har dessverre ikke vært god nok til å konkludere.

Det ble derfor tatt flere røntgenbilder fredag, opplyste Dyreparken i Kristiansand torsdag kveld.

– Nå prøver vi å få Kimani til å legge seg på vekten hun er trent til å legge seg på for å få tatt nye bilder fra andre vinkler, sier Schjøtt fredag formiddag.

– Dette har vi aldri forsøkt før, men håper å få det til, sa Schjøtt.

De nye bildene viste altså at geparden ikke skal ha unger.

– Innbilt svangerskap er et kjent medisinsk fenomen, som oppstår både hos mennesker og dyr. Eksperter er uenige om omfanget, men at det forekommer i større eller mindre grad er utvilsomt. Det skjer forandringer i hormonnivået og den som opplever innbilt svangerskap kan ha mange eller alle fysiologiske tegn på graviditet, opplyser Dyreparken.

LES: Gepardfødsel kan skje hvert øyeblikk