– Det blir ingen omkamp

Einar Gelius er skuffet over at han ikke fikk stillingen som prest i Ibestad i Troms. Nå blir stillingen utlyst for fjerde gang, men Gelius kommer ikke til å søke på nytt.

Jon Gelius forteller hva han tenker om at han ikke fikk den utlyste prestestillingen.

Bispedømmerådet ansetter ikke Einar Gelius fra Arendal som prest i øykommunen Ibestad i Troms. Til NRK sier Gelius at han ikke er overrasket.

– Nei, det blir ingen omkamp. Nå har jeg søkt på denne stillingen, men flertallet i bispedømmerådet ønsket ikke å ansette meg. Det må jeg bare forholde meg til, sier Einar Gelius til NRK like etter at avgjørelsen ble kjent.

Flertallsvedtak

Gelius fra Arendal var den eneste som søkte da prestestillingen i Ibestad ble utlyst for tredje gang.

Nå blir stillingen utlyst for fjerde gang.

– På møtet i går besluttet bispedømmerådet å lyse ut stillingen på nytt. Det var et flertallsvedtak, sa Oddgeir Stenersen, stiftsdirektør, Nord-Hålogaland bispedømme da han møtte pressen tirsdag.

Gelius sier at skuffelsen er stor etter at han ikke fikk prestestillingen.

– Det er selvfølgelig trist og leit. Jeg hadde lyst å etterfølge min bestefar hundre år etter at han selv var prest i Ibestad. Slik ble det ikke.

– Har aldri opplevd noe lignende

Både innbyggerne og politikerne i Ibestad var svært positive til Einar Gelius. For en uke siden gikk 400 mennesker i fakkeltog for å få presten til Ibestad.

Han takker for støtten han har fått av folk i den lille øykommunen.

– Jeg har fått enormt mye støtte og støtten fra lokalbefolkningen i Ibestad er det som varmer mest. Det engasjementet folk har vist varmer utrolig mye. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Gelius.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fakkeltog

For en uke siden gikk 400 mennesker i fakkeltog for å få Einar Gelius til Ibestad.

Foto: Nils Mehren/NRK

Advarte mot ansettelse

Tross mye støtte lokalt vekket nyheten om at Gelius ønsket å bli prest i Ibestad også reaksjoner hos enkelte kritikere.

Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes advarte mot å ansette Gelius med begrunnelse om at han mener arendalitten uten unntak har hatt problemer med de biskopene han har tjenestegjort for.

Einar Gelius

Einar Gelius er skuffet, men ikke spesielt overrasket over at han ikke fikk prestestillingen i Ibestad kommune.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Gelius forteller til NRK at han ikke har fått noen begrunnelse for hvorfor han ikke fikk prestestillingen.

– Nei, det har jeg ikke. Man gir ingen begrunnelse for slike avgjørelser. Her har flertallet valgt å lyse ut stillingen på nytt uten noen videre begrunnelse og det er det jeg har å forholde meg til, sier sørlendingen.

Frykter at kirken distansere seg

Du var eneste søker til stillingen, er du overrasket over at du likevel ikke fikk den?

– Jeg er ikke så overrasket fordi jeg skjønte at det var delte meninger rundt å ansatte meg, men det jeg synes er spesielt trist, er at de som styrer kirken ikke tar på alvor det enorme folkeengasjementet i Ibestad, sier Gelius og utdyper:

– Vi snakker om folkekirken vår og da må man lytte til folket. Jeg frykter at dette vedtaket gjør at kirken distansere seg fra folket. Hvis det skjer, er det utrolig leit.