NRK Meny
Normal

Gav bort familiering fra romertida

– Deilig å bli kvitt den, sa Monica Geijer og smilte da hun overleverte gullringen fra 300-tallet til museet i området hvor den opprinnelig kommer fra. Største gaven til museet noen gang, mener ledelsen.

Intervju om Monica Geijler om viking ring.

NETT-TV: Slike ringer er svært sjeldne, forteller arkeolog Marianne Eldorhagen.

Gullringen fra Løddesøl ble kjøpt på Langbrygga i Arendal på slutten av 1800-tallet, og har vært i privat eie helt frem til nå. Takket være gaven kan snart vanlige folk få se den sjeldne skatten i en ny utstilling.

– Turte ikke å bruke den

Det var under en seanse i det flunkende nye Aust-Agder kulturhistoriske senter, at den spesielle gaven skiftet eier.

Geijer tok ringen av fingeren, og fortalte at hun sjelden har turt å bruke den. Den har derfor ligget mest i en bankboks i Sverige, der hun bor.

– Men jeg husker godt at mor likte å bruke den i spesielle anledninger, forteller hun.

Selv omtaler hun den som en vikingring, til tross for at den er enda eldre enn vikingtida. Ringen ble solgt til hennes farfar Mads Henrik Smith fra Hisøy, i 1895.

–Den har hele tiden vært i familien, men jeg syns det er helt riktig at den kommer tilbake der den hører hjemme, sier Geijer.

Svært sjelden

Ringen som nå er tilbake i fylket den opprinnelig kom fra, er en såkalt ormehodering, og er svært sjelden.

– Det har bare blitt funnet 10 slike gullringer i hele Norge siden starten av 1800-tallet, sier arkelog ved senteret, Marianne Eldorhagen.

Marianne Eldorhagen

Slike ringer er svært sjeldne, forteller arkeolog Marianne Eldorhagen.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Ringene knyttes ofte til sentre av politisk eller økonomisk makt, og gjerne til personer fra de øverste samfunnslag. Ringen fra Løddesøl har trolig vært i bruk på 300-tallet.

Svært takknemlig

Direktør ved senteret Kjell Olav Masdalen, sa under overleveringen at han er svært takknemlig over å ha fått ringen tilbake til området den kom fra, og han var ikke beskjeden.

– Dette er den største gaven vi har fått til samlingen noensinne. Det er en svært raus gave, og en fantastisk sjelden skatt vi nå har fått.

Han forteller at ringen vil bli en del av helt ny ustilling rundt arkelogi, der folk endelig kan få se ringen fra Løddesøl.

Viking ring, ormehode ring

Ormehoderingen tilbake der den opprinnelig kom fra.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK