NRK Meny
Normal

Kan kjøpe narkotika med leveringsgaranti

Ved bestilling av syntetisk cannabis på internett blir det gitt leveringsgaranti. Dersom Tollvesenet beslaglegger narkotikaen, sender leverandørene på nytt. Politiet er bekymret.

Syntetisk cannabis

SENDER STOFFET PÅ NYTT: Bestiller du syntetisk cannabis på internett er du ifølge politiet garantert leveranse. Blir stoffet beslaglagt i posten, sender leverandørene stoffet på nytt.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Torbjørn Trommestad

Torbjørn Trommestad i politiet i Arendal advarer på det sterkeste å prøve syntetisk cannabis.

Foto: NRK

– Mange nettsider, både amerikanske og engelske, men også norske nettsider som tilbyr disse varene, garanterer levering. Det betyr at dersom man er «uheldig» og bestillingen blir stanset i posten, vil man faktisk få tilsendt en ny leveranse, forteller politibetjent i forebyggende avdeling ved Arendal politistasjon, Torbjørn Trommestad.

Denne formen for leveringsgaranti gir betydelige utfordringer for Tollvesenet.

Beslaglegger kun en liten andel

Tollvesenet beslaglegger daglig syntetisk cannabis, men det er en stor utfordring å få tatt alt som blir sendt via posten.

– Det er ingen enkel jobb å kontrollere brevforsendelser. Tollvesenet anslår selv at de beslaglegger to til tre prosent av det som blir innført til Norge. Det er stort sett via posten disse stoffene blir distribuert, sier Trommestad.

NRK Sørlandet fortalte tirsdag om en 17 år gammel jente som sterkt advarer andre mot å prøve syntetisk cannabis.

Jenta på 17 år hadde røyket hasj i flere år da hun prøvde syntetisk hasj. Det ble et mareritt.

På ett tidspunk trodde hun at hun kom til å dø.

– Det føltes som om hjertet skulle sprette ut av brystet. Jeg ble tørr i munnen og det føltes som om tunga hovnet opp, fortalte jenta til NRK.

Kan føre til dødsfall

Trommestad i politiet advarer på det sterkeste mot å prøve syntetisk cannabis. Grunnen er blant annet at man får en mye sterkere rus enn ved bruk av de «tradisjonelle» rusmidlene.

– I ren pulverform kan for eksempel ett gram gi opptil 500 brukerdoser. Det er fort gjort å innta for mye og da kan man oppleve en voldsom rus, en rus som ikke er ønskelig. Det er i disse tilfellene vi ser at det faktisk kan gå galt, forteller han til NRK.

Jente anonym

I ett og et halvt år hadde den 17 år gamle jenta røyket hasj daglig. Syntetisk hasj hadde hun prøvd én gang tidligere. Denne gangen fikk hun en rus som gjorde henne livredd.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Han viser til flere tilfeller i 2012 med overdoser som førte til dødsfall.

– Det skjer nettopp fordi man inntar et stoff der virkningen av stoffet kan ta litt tid. Man forventer at ruseffekten skal komme umiddelbart og når den ikke gjør det tar man ofte mer av stoffet. Når stoffet til slutt begynner å virke, har man rett og slett få i seg for mye, forteller han.

Mange unge bestiller på internett

Det er fremdeles de «tradisjonelle» cannabisstoffene politiet ser mest av.

– Slik kommer det nok til å være også i fremtiden. Men det er nok ganske mange unge, både gutter og jenter, som bestiller syntetisk cannabis på internett og får dette tilsendt i posten, sier Trommestad.

Helt frem til februar i år stod ikke syntetisk cannabis på narkotikalisten. Men etter at den nye narkotikaforskriften kom, er også disse produktene ulovlige.

Mest utbredt på mindre steder

Trommestad tror utbredelsen av syntetiske stoffer er mest utbredt på tettsteder og mindre byer.

– Dette ikke et storbyfenomen. Disse stoffene er langt mer utbredt på mindre steder der det ikke nødvendigvis er et stort narkotikamiljø og der unge gutter og jenter ikke har mye kontakt med rusmisbrukere. Da er alternativet å bruke PC-en til å bestille disse varene. På den måten får man varene rett hjem i postkassen. Det er nok en av grunnene til at politiet ikke får beslaglagt så mye av denne typen narkotika, sier han.

Se tv-sak om Tollvesenet som daglig beslaglegger pakker med syntetisk hasj:

Tollvesenet beslaglegger daglig pakker med syntetisk hasj og andre nye kjemisk tilvirkede stoffer. Stoffene bestilles på internett, og er langt sterkere enn vanlig narkotika.

NETT-TV: Beslaglegger daglig syntetisk hasj.