NRK Meny
Normal

Går trolig mot julehandel-rekord

Årets julehandel på Sørlandet ligger an til å bli rekordhøy. Det viser rapporter fra flere kjøpesentre.

Julehandel på kredittkort

Tall fra kjøpesentre viser at sørlendingene handler inn til jul som aldri før (ill.bilde)

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det har vært en god start på julehandelen på Sørlandet.

Både Sørlandssenteret og Amfi Vågsbygd venter en økning i julehandelen på nærmere fem prosent i forhold til i fjor.

Dermed kan det gå mot ny rekord for julehandelen i landsdelen.

– Litt overrasket

I Kristiansands nest største senter, Amfi Vågsbygd, vil omsetningen øke med mellom fire og fem prosent. Det sier senterleder Boye Ording, som ser lyst på julehandelen.

Senterleder Boye Ording Amfi Vågsbygd

Senterleder Boye Ording i Amfi Vågsbygd.

Foto: Svein Johnsen / NRK

– Det ser ut som det skal bli rekord i år. Det er viktig for oss som driver senteret å få opp omsetningen i butikkene, de trenger alle en god julehandel.

Senterlederen sier han ikke er veldig overrasket over veksten i julehandelen.

– Vi hadde regnet med det i og med at høsten har vært god. Det er mye som tyder på at kjøpekraften blant folk er god, og at de har lyst til å feire jul og gi gaver til hverandre. Vi hadde sett for oss en god julehandel, men at det skulle bli såpass bra som det nå ser ut til at det skal bli – er vi litt overrasket over, men var også forberedt på, sier Ording.

Vekst også på Sørlandssenteret

Hovedorganisasjonen Virke mener det blir en økning i julehandelen på fem prosent på landsbasis, mens Respons Analyse for et par uker siden mente at Agder og Rogaland ville bli den den eneste regionen i landet der julehandelen vil gå ned .

Halvannen uke før jula ringes inn og omsetningstallene er klare, sier også senterleder Ruben Storevold på Sørlandssenteret at det har vært en god start på julehandelen.

– Vi har fått en god start og ligger over budsjettet vi hadde lagt opp til. I stedet for en estimert økning på 300 millioner i 2014 – så ligger vi an økning på 350–400 millioner kroner, sier Storevold.

En del av økningen skyldes flere nye butikkene som ble åpnet i fjor høst.

– Likevel ser vi at totalt sett så ser vi at vi ligger an til å få en økning på ca. fem prosent. Og får vi et værskifte nå med snø og et par minusgrader, så vil det påvirke salget av yttertøy og sportsartikler, sier Storevold.

Kan nå en milepæl

For kjøpesenteret Amfi i Vågsbygd kan juleomsetningen føre til at senteret for første gang får en årsomsetning på over en halv milliard kroner.

– Totalt i år så bikker vi akkurat 500 millioner kroner hvis vi klarer desembertallene. Det er klart en milepæl for oss, sier senterleder Boye Ording.

For Kvadraturen i Kristiansand foreligger ingen tall, så langt. Men leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen, melder om god handel i butikkene. Også Stoa senter i Arendal melder om økt julehandel.