NRK Meny
Normal

Går til «geriljaaksjon» mot kroppshysteri

Med post-it lapper som våpen går landets helsesøstre til kamp mot selvhat blant unge.

Post-it lapper mot kroppshysteri

Post-it lappene skal henges opp der unge ferdes.

Foto: Privat

I dag starter aksjonen #postitgeriljaen. En aksjon for å bedre unges forhold til egen kropp.

Sarah Sætra som er helsesøster på tre skoler i Grimstad, har mange ferdigskrevne post-it lapper klar. Alle med et alvorlig tema i bunnen.

På lappene står det blant annet;

  • Se i speilet og gjenta høyt – jeg er bra nok som jeg er.
  • Du er sterkere enn du tror
  • Visste du at 7 av 10 unge redigerer bildene sine før de legger de ut på sosiale medier.

Post-it lappene skal hun klistre opp på steder ungdom går. Håpet er at de leser lappen, tenker gjennom hva som står skrevet, og gjerne at tar med lappen hjem, sier Sætra.

Målet for aksjonen er å lage en motvekt til alle medieoppslag om bikinifasong, sommerkropp og slankegrupper - og gjøre unge mer bevisste mot kroppspresset som møter dem i hverdagen.

Sarah Sætra

Helsesesøster Sarah Sætra klistrer opp lapper med positive meldinger for å bedre unges selvbilde.

Foto: Privat foto

Dagens unge er generasjon perfeksjon

Gjennom jobben møter landets helsesøstre daglig skolebarn og unge som opplever mye press, og som sliter med sitt eget selvbilde.

– Det handler om å ville være veldig mye, helst best i alt mulig. De har alt tilgjengelig på mobilene sine, og får redigerte perfekte bilder i ansiktet hele tiden.

– Det er mye psykiske plager blant ungdom i dag. Vi jobber mye psykososialt for å hjelpe dem, sier Sætra.

Hun forteller at ønsket om å bli perfekt får mange unge til å klusse med maten. De kan velge å droppe frokosten, ha lunsj i miniformat eller unngå middagen.

– Mange av dem tror kanskje at dersom jeg blir tynnere – så vil kanskje noen begynne å like meg. At alle ting blir bedre hvis jeg bare så ut i en bestemt fasong, sier Sætra.

Les også:

– Det må bli ok å drite seg ut

– Hvordan kan denne aksjonen hjelpe?

– Når unge har et selvbilde som sier at jeg ikke er god nok eller at jeg er for tykk – så gir de en negativ instruksjon til seg selv. Det kan være noe av årsaken til alt mat-tullet og selvskadingen vi ser blant unge.

– Kanskje kan ordene på en post-it lapp få noen til å tenke litt godt om seg selv. De kan ta med lappen hjem og henge den opp – slik at de stadig blir minnet om at de gode nok som de er, sier Sætra.

Hun håper at unge gutter og jenter skal tenke at det ikke er så nøye om du ikke lykkes som du eller andre hadde forventet. At det rett og slett er helt ok å drite seg litt ut.

Kroppsfokuset og hysteriet må til livs, og Sætra råder alle uansett alder til å tenke seg nøye om før de kommer med uttalelser om kroppen.

– Ikke ha kroppsfokus. Ikke kommenterer egen kropp, barnas kropp eller andres kropp. Ikke snakk om nei-mat eller slankekurer.

Les også: