Drømmesommeren kan sprenge alle campingrekorder

2018 ser ut til å sprenge alle rekorder for campingturismen, og det er nordmenn på innenlandsferie som står for den største økningen.

campinglivet

Fire år gamle Astrid Strand fra Porsgrunn er på campingferie med familien for første gang, og nyter sol og strandliv

Foto: Miriam Grov / NRK

– Når det er sydentemperatur er det ikke finere verken i Spania, eller noen annen plass. Vi har naturen, vi har sjøen - vi har alt når vi er på camping, sier Bjørn Malmrot fra Røros.

Sammen med kona Katrine Aas Malmrot og barna Othelia, Cornelius og Rasmus, er han i full sving med å innlosjere seg på Moysanden familiecamping i Grimstad. Luftmadrasser skal pumpes opp, og teltet skal reises blant haugen av allerede oppstilte telt på plassen.

I år er det nemlig ekstra mange som velger campingferie: I hele Sør-Norge meldes det om høy aktivitet og så fulle campingplasser at man enkelte steder må vise folk videre.

Småbarnsfamilie på camping

Familien Aas Malmrot fra Røros gjør som mange andre nordmenn i sommer: Camper i Sør-Norge. Bak står Bjørn og Katrine, med barna Othelia, Cornelius og Rasmus foran.

Foto: Miriam Grov / NRK

Sola gir drømmesommer

– Det er ingen tvil om at det går mot rekordsommer, jeg har aldri vært borti maken, sier en tydelig fornøyd Ole Johan Stensvand til NRK.

Stensvand er daglig leder på familiecampingen i Grimstad, der de i sommer har nytt godt av finværet.

– Når det er skyet og regn reiser gjestene til Dyreparken og andre steder for å handle. Når det er så fint som nå, blir de her og handler på campingplassen. Det skaper mer omsetning, og liv og røre på plassen som vi setter veldig pris på.

Moysanden camping

Det fine været trekker nordmenn til campingplassene langs sørlandskysten. Og turistene blir værende på campingplassene også på dagtid, noe som gir økt omsetning i kiosker og butikker på plassene.

Foto: Miriam Grov / NRK

Ifølge Stensvand har finværet æren for at folk trekker til campingplassen. Han ser også en tydelig økning i andelen telt-turister i sommer.

– Selv om pappa kanskje får vondt i ryggen av å ligge på den oppblåsbare madrassen, synes ungene det er helt kanonkult. De vil ikke hjem.

Ole Johan Stensvand

Daglig leder Ole Johan Stensvand på Moysanden Familiecamping i Grimstad har all grunn til å smile bredt. Det fine været fører til rekordsommer på den snart 90 år gamle campingen.

Foto: Miriam Grov / NRK

Nok en rekordsommer

Det er liten tvil om at campingnæringen er i vekst. 2016 og 2017 var begge rekordår, og ifølge avdelingsleder for Camping i NHO Jan-Henrik Larsen, ligger ikke 2018 noe dårligere an - flere campingsteder melder om god gjesteøkning sammenlignet med fjoråret.

– Flere prøver lykken og kjøper telt eller campingvogn og bobil, og det er ekstra moro for barnefamilier å campe når det er så fint vær, sier Larsen.

Avdelingslederen mener den økte campingturismen gir positive ringvirkninger også for andre deler av næringslivet.

– En campinggjest legger igjen omtrent en tusenlapp i døgnet, og det brukes også penger utenfor campingen. Det betyr mye for verdiskapningen utenfor næringen.

Jan-Henrik Larsen

Jan-Henrik Larsen er avdelingsleder for camping i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Ifølge Larsen ligger 2018 an til å sprenge tidligere rekorder i campingturismen, særlig i andelen norske campingturister.

Foto: Per Sollerman / NHO Reiseliv, , Per Sollerman

Flere ferierer hjemme

Statistikken de senere årene viser at flere og flere nordmenn velger å tilbringe ferien hjemme, og ifølge Larsen brer campinglivet om seg som en trend for en stadig bredere gruppe.

At konseptet frister tror han både henger sammen med flere aktiviteter og opplevelser på campingplassene, og at kvaliteten på anleggene har blitt oppgradert.

– Man lengter ikke hjem til badet sitt, og det har mye å si.