Går inn for påbud om vest i båt

Næringskomiteen går inn for påbud om flytevest for alle som oppholder seg i båt i fart. Stortinget skal avgjøre saken tirsdag.

Det kan bli krav om at alle som kjører båt i fart - skal ha på seg redningsvest. I fjor ble et slikt forslag forkastet av Stortinget. Nå kommer saken opp igjen.

Saksordfører i næringskomiteen Ove Trellevik (H) forklarer at komiteen hadde en rimelig enkel jobb med å komme til en beslutning om vestpåbudet.

Ove Trellevik

Saksordfører i næringskomiteen Ove Trellevik (H) støtter ikke vestpåbudet selv, med er saksordfører i komiteen som har lagt frem innstillingen i vestpåbudet.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Flertallet i komiteen har gått inn for et generelt påbud om at alle som oppholder seg i båt i fart må bruke redningsvest, sier Trellevik.

Da saken var oppe i Stortinget i fjor ble den forkastet da man mente at forslaget hadde for store mangler.

Spennende i Stortinget

Siden Stortinget ved forrige votering forkastet forslaget, er det en viss spenning før tirsdagens votering.

Frode Pedersen

Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet tror de fleste nordmenn støtter vestpåbudet.

Foto: Redningsselskapet

– Det er ikke sikkert at dette får flertall når det skal behandles i Stortinget. Det blir en spennende dag, sier Trellevik som selv er imot påbudet.

I næringskomiteen var Høyre og Frp imot forslaget, resten var for.

Også redningsselskapet etterlyser et vestpåbud og følger saken.

– På tirsdag følger vi nøye med. Vi ønsker et generelt påbud og har tro på at det går gjennom, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Politiet støtter påbudet

Redningsselskapet er også klare på at de har politiet på sin side i saken.

– Vi har snakket med flere politikontorer, og alle støtter påbudet. Politiet i Sogn og Fjordane sendte oss til og med et brev med alle fordelene ved et påbud, sier Pedersen.

Han viser til en undersøkelse Redningsselskapet gjorde i 2013 hvor det viste seg at 73 prosent av mennene og 92 prosent av kvinnene i landet ønsker et vestpåbud velkommen.

– Det er jo ikke så galt å ha en liten vest på seg, du blir til og med brun en sommerdag om du plasserer den riktig på kroppen, sier Pedersen.

Best med vest

Thor Hugo Johansen, redningsskøyta

Thor Hugo Johansen er skipper på redningsskøyta Ægir i Farsund. Han støtter vestpåbudet.

Foto: Lars Eie/NRK

Thor Hugo Johansen er skipper på redningsskøyta Ægir i Farsund. Han har hentet folk opp av vannet både med og uten vest, og konklusjonen er klar.

– Jeg håper vestpåbudet blir innført, folk klarer ikke å holde seg flytende veldig lenge uten vest, det har vi erfart på våre oppdrag, sier Johansen.

Er det ikke nok å ha vesten liggende i båten, slik som loven er i dag?

– Nei, våre erfaringer er at man ikke får tak i vesten om båten tipper, sier Johansen.