Beate Jacob og Siri Grønnæss har brukt utallige dugnadstimer på å lete fram gamle skolesaker fra glemselen.
Foto: Line Oftedal Pedersen/NRKMange gamle plansjer og kart er funnet fram fra flere skoler i Kristiansand. Her er et kart over Israel og Palestina.
Foto: Line Oftedal Pedersen/NRKHarald Sødal var lærer på Kongensgate skole og når han kommer innom på inspeksjon, trives han svært godt med å forklare de to initiativtakerne hvordan man kan produsere strøm. Støt, det fikk de.
Foto: Line Oftedal Pedersen/NRKEt klasserom på Kongensgate skole i Kristiansand er blitt til et lite museum, innredet med gamle pulter, tavler, plansjer og andre gjenstander fra forskjellige tidsepoker.
Reisen tilbake til gamle tider begynte da Siri Grønnæss og Beate Jacob skulle flytte inn på et kontor på skolen, og gikk på vandring rundt i lokalene.
Holdt på å bli ødelagt
På et bortgjemt kott på loftet fant de to nysgjerrige kollegaene gamle, nedstøvede skolesaker som holdt på å bli ødelagt.
– Det regnet inn av vinduet og det var mugg og dritt på plansjer og alt, sier Siri Grønnæss.
På fritida ryddet de to fram pulter, faner, plansjer, fysikkinstrumenter og andre skatter, fram fra glemselen.
De to har brukt utallige dugnadstimer på å børste støv av kulturhistorien.
– Vi må redde stumpene, tenkte vi. Alt var bare kaos, sier Beate Jacob.
– Vi visste ikke hva vi hadde tatt på oss, sier Grønnæss.
Skal brukes
Tingene de hentet fram er fra ei tid da gutter gikk i nikkers og hadde sløyd, mens jentene ble opplært i håndarbeid, og da felles gym var utenkelig.
Et herbarium fra 1921, en plansje som beskriver de ulike rasene på kloden, og utallige plansjer fra bibelhistorien er noe av det de to kvinnene fant. Jakten etter klenodier spredde seg snart til flere skoler i kommunen.
– Vi har funnet veldig mye bibelhistorie og veldig mye fra Paulus sine reiser. Dø og steike, som han har reist rundt, sier Jacob.
– På Lovisenlund skole tror jeg vi fant 50 plansjer fra Paulus reiser, sier Grønnæss.
Og ingenting av det de to kvinnene har gravd fram skal bak montre. Tingene skal brukes for det de er verdt.
Denne uka ble den gamle skolestua offisielt åpnet. Den er et tilbud til alle skolene i Kristiansand, og hensikten er at skoleelevene skal få oppleve hvordan en skoletime foregikk i gamle dager.
– Hvem som helst kan bruke tingene, bare de blir brukt, sier Jacob og Grønnæss.