NRK Meny
Normal

Gamle rockehelter på scenen

Fra 60-tallets England til Dark Season i Kristiansand. I kveld står Mick Box og resten av Uriah Heep på scenen.

Denne helga går den attende Dark Season Musikkfestival av stabelen i Kristiansand. Og på plakaten står blant andre gamle musikkhelter som engelske Uriah Heep.

I 1969 var gitaristen Mick Box med å starte bandet Spice i England, som senere ble kjent som Uriah Heep. I kveld står de på scenen i Caledonien Hall, under Dark Season musikkfestival.

Bandet har vært flere ganger i Norge, men det er første gang de spiller i Kristiansand. De gleder seg til å møte sørlandspublikummet.

To av Uriah Heep-medlemmene

Mick Box og Phil Lanzon er klare for å rocke scenen med gamle slagere. De spiller henholdsvis gitar og keyboard, men hele bandet synger også.

Foto: Kristine Sterud / NRK

– Kommunikasjon med publikum er viktig, og jo mer energi de gir til oss, jo mer gir vi til dem, sier gitarist Mick Box.

Med 25 albumutgivelser og nesten 50 år på scenen har rockebandet et stort repertoar å ta av. Box lover det blir gamle slagere som «Easy Livin'», «Lady in Black» og «Gypsy», men de skal også spille sanger fra sitt nyeste album «Outsider».

Retrofestival

Dark Season festivalen arrangeres for 18. gang. I tillegg til Uriah Heep skal artister som Smokie, Morten Abel og Keith Austin på scenen. Festivalsjef Liv Håland sier det var mange som ønsket Uriah Heep på plakaten.

– Vi prøvde å få dem til å komme allerede i fjor, sier Håland.

Hun tror Uriah Heep er midt i blinken for mange.

Liv Håland klar for Dark Season

Festivalsjef Liv Håland.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– Publikum får en smak av det de hørte på som unge. Også tar de med seg barn og kanskje barnebarn på konserten, sier Håland og tror det blir fullt på Caledonien i kveld.

Bandet hadde sin storhetstid på midten av 70-tallet da David Byron og Ken Hensley var med. Likevel har bandet fortsatt fans over hele verden. Også Smokie er headlinere til årets Dark Season, og Håland sier årets festival er veldig retro.

– Det er en trend at det skal være noe retro, samt noe lokalt. Vi trenger en god miks.

Vært med hele veien

Gjennom tidene har rockebandet byttet medlemmer. Gitarist Mick Box er den eneste som har vært med siden starten.

– Jeg har fortsatt den samme lidenskapen og energien for musikken som jeg alltid har hatt. Det er det som får meg til å fortsette, sier Box.

Keyboardist Phil Lanzon begynte i 1986.

– Jeg er fortsatt «den nye fyren», selv om jeg har vært med i nesten 30 år nå, sier Lanzon og legger til at han har fått mange opplevelser sammen med bandet.

Fredag kveld står altså hele bandet på scenen, med Mick Box på gitar og vokal, Bernie Shaw på vokal, Phil Lanzon på tangenter og vokal, Russel Gilbrook på trommer og vokal, og Davey Rimmer på bass. Rimmer overtok fra Trevor Bolder som døde i fjor.