NRK Meny
Normal

Galleri BI-Z må betale 2,3 millioner til Skatt Sør

Galleri BI-Z i Kristiansand er i Oslo tingrett dømt til å betale 2,3 millioner kroner i moms til Skatt Sør. Advokaten til galleriet er sterk uenig i dommen og tror den kan få betydning for resten av bransjen.

Galleri BI-Z i Kristiansand er i Oslo tingrett dømt til å betale 2,3 millioner kroner i moms til Skatt Sør.

Galleri BI-Z i Dronningensgate i Kristiansand er dømt til å betale over to millioner kroner i moms. Advokaten til galleriet er sterkt uenig i dommen.

Advokat Bjørn Stordrange

Advokat Bjørn Stordrange er svært skuffet over dommen. Han representerer Galleri BI-Z som er dømt til å betale 2,3 millioner kroner til Skatt Sør.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Kunstgalleriet mener de har drevet formidling av kunst, som etter loven ikke skal pålegges moms. Dette er imidlertid tingretten ikke enig i.

Advokaten til Galleri BI-Z Bjørn Stordrange hadde akkurat mottatt dommen da NRK snakket med ham torsdag ettermiddag.

Han mener dommen er helt feil.

– Ved første gjennomlesing er vi sterkt uenige og skuffet over resultatet.

– En stor sak for bransjen

Advokaten sier dommen ikke spiller noen avgjørende rolle for Galleri BI-Z, men at dommen kan få betydning for bransjen i sin helhet.

– Galleri BI-Z er et veldrevet galleri som har betalt sine skatter og avgifter helt siden de startet på 1960-tallet, men dette er en stor sak for bransjen. Hvis ikke det er lov å drive formidlingssalg uten å betale moms, slik dommen legger til grunn, er det mange gallerier som må endre sin praksis, sier Stordrange.

Beløpet det dreier seg om er om lag to millioner kroner.

– Vi har ingen problemer med å betale beløpet, det er ikke det det dreier seg om. Dette er et prinsippspørsmål, legger advokaten til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Advokat Bjørn Stordrange og Bernt Bisseth

Advokat Bjørn Stordrange (t.v.) her sammen med Bernt Bisseth som driver galleriet i Kristiansand.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Mye av salget foregår direkte fra kunstnerens verksted

Er det lett å misforstå regelverket, mener du?

– Etter min mening er reglene litt uklare, men det viktigste spørsmålet er hva slags salg det egentlig er snakk om. En del av salget foregår direkte fra kunstnerens eget verksted. Da synes jeg det er underlig at retten og staten mener at det reelt sett er galleriet som foretar salget, sier han.

Også for kunstnerne vil dette få konsekvenser, tror Stordrange.

Får konsekvenser for kunstnerne

– Jeg tror dette kan føre til at salgsmulighetene til kunstnerne kan bli forverret. Det vil bli vanskeligere å bruke en gallerist dersom galleristen må betale merverdiavgift, sier han.

Advokaten og galleriet har ennå ikke tatt stilling til om de anker dommen.

Galleri BI-Z er et av de største private galleriene i Norge. Galleriet drives i dag av andre generasjon Bernt Bisseth, og Eva Marie Bentsen og ligger i et eget hus i Dronningensgate i Kristiansand.