NRK Meny
Normal

Kuttet mobilen i en uke: – Det har vært koselig

Skolene i Kristiansand innførte i høst strenge regler for mobiltelefonbruk blant elevene. Denne uka gikk én skole enda lengre.

Mobilfri skole

Elevene legger mobiltelefonene i en boks for å være fri til å gjøre andre ting i friminuttene.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Å holde fingrene borte fra nærmeste berøringsskjerm på mobil eller nettbrett kan være vrient nok – for liten og for stor.

Dårlig vær med mye regn og snø har gjort at elevene ved Haumyrheia skole i Kristiansand holdt seg mye inne i friminuttene. Det ønsket skolen å gjøre noe med.

Mobilfri uke

De gir frivillig fra seg mobiltelefonene og satser på andre aktiviteter i friminuttene.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

– Med det åpne nettet vi har på skolen, har mobiltelefonen vært den store aktiviteten i friminuttene, sier rektor Jarle Ausland.

– Mobilbruken er lite sosialt, og vi var ikke fornøyd med kvaliteten på pausen elevene fikk mellom timene. Sammen med elevrådet startet vi et forsøk med mobilfri uke. Vi ville se om det kunne føre til andre aktiviteter i friminuttene, sier Ausland.

Skolen åpnet gymsalen og la til rette for brettspill og quiz og andre aktiviteter.

– Det ble en stor suksess, sier Ausland. Ikke minst kanonballkampene i gymsalen med opptil 100 deltakere.

Eske med mobiltelefoner

Mens noen av elevene la fra seg mobiltelefonen hjemme, valgte andre å deponere dem i en eske i skoletiden. Andre hadde dem avslått i sekken. Skolen ser positivt på at mobiltelefoner kan brukes i undervisningen, men i friminuttene har mobilene tatt fokus bort fra ander aktiviteter som elevene kunne ha hatt.

I høst innførte Kristiansand kommune strenge regler for bruk av mobiltelefon i skolen.

Mobiltelefoner i boks

Mobiltelefonene ble oppbevart i en boks i skoletiden.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

– Den mobilfrie uken på Haumyrheia skole er mer et forsøk på å se om vi kan opprette flere aktiviteter i friminuttene. Da forsvinner kanskje mobilbruken av seg selv, sier Jarle Ausland.

– I begynnelsen var noen spørrende til om de ville klare seg uten mobiltelefonen. Men stemningern har snudd i løpet av uka, sier rektor Jarle Ausland.

– Greit en uke, men ikke hele tiden

Elev Sofie Belbo synes det har vært greit å være uten mobiltelefon én uke, men ønsker ikke å ha det slik hele tiden.

– Det hadde vært OK én uke annen hver måned. Hvis vi skulle hadd mobilforbud hele tiden, ville det kanskje ikke hatt samme effekten som det har hatt nå.

Lilly Flakk synes det har vært koselig med en mobilfri uke. Hennes telefon ligger avlått i sekken.

– Nå snakker folk med hverandre istedenfor å sitte og spille.

Johannes Hognestad Sæbø har også telefonen i sekken. Han synes ikke kanonball og quiz kan erstatte mobilbruk, men synes den mobilfrie uka har gjort elevene mer sosiale.

Mobilfritt i en måned

Lista ungdomsskole i Farsund skal ha mobilfri skole i en hel måned. Det synes elevene på Haumyrheia i Kristiansand er for lenge.

Lærer Dag Beek tror de fleste elevene synes det har vært artig med mobilfri skole.

– De fleste mente selv at hvis de skulle klare å holde seg unna mobiltelefonen, måtte den samles inn. Det var litt småproblemer i starten, men det gikk seg fort til. Det er viktig at det skjer noe alternativt i friminuttene. Jeg ble veldig overrasket over det store antallet som deltok i ballspillet i bymsalen. De var veldig selvdrevne og klarte å organisere det selv, sier Dag Beek.