NRK Meny
Normal

Fyrverkeri-rekordforsøk i Søgne

Med 530.000 fyrverkerieffekter på seks minutter håpet arrangørene av folkefesten i Søgne på å sette nye verdensrekord i fyrverkerioppskyting. Fyrverkeriet behøvde langt mer tid på å bli skutt opp, og over én time etter starten smalt det fortsatt.

Med 530.000 fyrverkerieffekter på seks minutter håpet arrangørene av folkefesten i Søgne på å sette nye verdensrekord i fyrverkerioppskyting.

NETT-TV: Fra verdensrekordforsøket i fyrverkeri på Tangvall i Søgne. Fyrverkeriet skapte et norsk flagg ute på jordet.

Over én time etter at rekordforsøket skulle vært over, fortsatte smellene og lysglimtene på jordene på Tangvall i Søgne.

Rekordfyrverkeri i Søgne

NORSK FLAGG: I starten av pyroshowet tok fyrverkeriet form som et norsk flagg

Foto: Anne Wirsching / NRK

Det er ikke verdens største fyrverkeri-oppskytning publikum har vært vitne til, men forsøket lørdag kveld gikk ut på å skyte opp flest effekter i løpet av kort tid.

Uvisst om det ble rekord

Selv om det har tatt langt mer enn seks minutter å fyre av rakettene og bakkefyrverkeriet kan det fortsatt bli rekord. Når alt er slukket skal det telles hvor mye som er igjen etter oppskytingen.

Ved 21-tiden er det ikke kjent om rekorden godkjennes eller ikke.

Fyrverkeriet ble skutt opp på et jorde ved Tangvall i Søgne klokken 18. Installasjonen var plassert på et område som er 110 meter langt og 80 meter bredt. Publikum fikk ikke komme nærmere enn 200 meter.

Fyrverkeri-rekordforsøk i Søgne

Lys, lyd og farger eksploderte over Søgne lørdag kveld under rekordforsøket i fyrverkeri.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Arrangørene hadde håpet på mellom 10.000–15.000 publikummere som ville overvære verdensrekordforsøket. Og både politiet og bilister på E39 meldte i forkant av oppskytingen om kø hele veien fra Hannevika i Kristiansand til avkjørselen til Tangvall. Så godt besøkt var arrangementet utvilsomt.

Fornøyde

Familien Carlsen har sett på fyrverkeri i Søgne

FORNØYDE: Blant publikum var Sara og Frederik sammen med mamma May Carlsen.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Det er supert at dette skjedde på Tangvall i Søgne. Vi er superfornøyde og synes det var gøy med alle smellene og fargene, sier Sara og Fredrik Carlsen fra Søgne.

Sammen med mamma May Carlsen hadde de tatt turen til Tangvall for å se på rekordforsøket.

– Det ble litt langtekkelig, sier May Carlsen etter at oppskytingen har pågått i en drøy time.

Det var vel heller ikke meningen at det skulle ta så lang tid før alt var skutt opp.

Seks millioner kroner

Det var i forbindelse med årets julegrantenning på Tangvall at den lokale jernvarebutikken Sør-Tre fikk med seg fyrverkeriprodusenten Svea for å prøve å sette ny verdensrekord.

På seks minutter var målet å få godt over en halv million raketter i lufta. Det tilsvarer ti kilo krutt hvert sekund, heter det i en pressemelding om rekordforsøket.

Hvis fyrverkeriet hadde vært solgt over disk ville de kostet en kunde mellom fire og fem millioner kroner, ifølge Svea Fireworks. Men de legger til at mye her gjøres på dugnad, så den faktiske prisen er langt lavere.

Forberedelse til fyrverkerirekord i Søgne

Fra forberedelsene til fyrverkeri-rekordforsøket i Søgne

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Himmelen skal males i rødt, hvitt og blått for å skape et gigantisk norsk flagg. Dette er vår hyllest til den norske grunnlovens 200-årsjubileum, sa daglig leder Anders Sture i Svea Fyrverkerier før oppskytingen.

NETT-TV: Slik startet rekordforsøket
Fra verdensrekordforsøket i fyrverkeri på Tangvall i Søgne.

NETT-TV: Fra verdensrekordforsøket i fyrverkeri på Tangvall i Søgne.

Dubai satte rekord i fjor

I Dubai ble det på nyttårsaften i fjor smelt av 460.000 effekter på seks minutter. Målet er å skyte opp nesten 80.000 flere effekter i Søgne enn i Dubai. En representant fra Guinness rekordbok er til stede for å bivåne og dokumentere rekordforsøket.

Se video fra rekorden i Dubai: